Aanleiding voor oprichting van de LFI is de kans dat Nederland opnieuw te maken krijgt met een grootschalige uitbraak van een infectieziekte

Op 2 oktober lanceerde minister Kuipers van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) een nieuwe crisisorganisatie als onderdeel van het RIVM, de Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI). Aanleiding voor oprichting van de LFI is de kans dat Nederland opnieuw te maken krijgt met een grootschalige uitbraak van een infectieziekte. Bij zo’n situatie zorgt de LFI voor snelle opschaling en centrale aansturing van de medisch-operationele processen bij de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, zoals testen, vaccineren en bron- en contactonderzoek.

Bij een infectieziekte die om een grootschalige, landelijke aanpak vraagt, kan de LFI binnen 48 uur paraat staan om die medisch-operationele activiteiten namens de minister aan te sturen en samen met de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en te organiseren en uit te voeren. Naast deze taak regisseert de LFI de voorbereidingen, zoals opleiden, trainen en oefenen, en afspraken over informatievoorziening en een snelle beschikbaarheid van grote aantallen medewerkers.

In juni 2022 besloot de ministerraad tot de oprichting van de LFI. Sindsdien hebben de GGD’en, GGD GHOR(Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, verschillende onderdelen van het RIVM en het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) nauw samengewerkt om te bepalen hoe de nieuwe crisisorganisatie de pandemische paraatheid gaat versterken.

De LFI is onderdeel van een nieuw RIVM-domein gericht op de regie op uitvoeringprogramma’s zoals vaccinatie en bevolkingsonderzoeken, en op de landelijke opschaling die nodig is bij een grootschalige uitbraak van een infectieziekte.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pandemische paraatheid versterkt door lancering crisisorganisatie LFI
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!