Werken aan een gezond Nederland vraagt om onderzoek en innovatie

De formatie is een nieuwe fase in gegaan. Vier partijen gaan onder leiding van informateur Plasterk in gesprek over de Grondwet en de rechtsstaat. Daarna komen grote inhoudelijke thema’s op tafel. Het nieuwe kabinet staat voor de uitdaging om de zorg in Nederland toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig te houden. Daarbij is het van belang om te blijven investeren in kennis, innovatie en preventie. Dat benadrukt de NFU namens de umc’s van Nederland in een brief aan informateur Plasterk.

De zorg is voor veel Nederlanders van groot belang, zo blijkt uit de motivatie van kiezer bij de afgelopen verkiezingen. En terecht. De toenemende druk op de zorg vraagt om radicaal anders denken én doen. De zeven umc’s van Nederland willen en kunnen hier vanuit hun maatschappelijke opdracht een stevige bijdrage aan leveren. In de brief benoemen we een aantal randvoorwaarden voor een gezond en vitaal Nederland.

Voortbouwen op het Integraal Zorgakkoord (IZA)
Het is van belang dat alle domeinen samenwerken aan een koersverandering om toekomstbestendige zorg mogelijk te maken. Met het IZA hebben we deze samenwerking een versnelling gegeven. Het is essentieel dat deze beweging wordt doorgezet.

Investeren in onderzoek en innovatie
Werken aan een gezond Nederland vraagt om onderzoek en innovatie. Binnen de umc’s komen onderwijs, onderzoek en academische zorg samen. Die combinatie zorgt voor een optimale kennisvergaring, kennisuitwisseling en kennistoepassing. Onderzoek laat zien dat investering in kennis de moeite waard is: het levert grote kostenbesparing op, maakt Nederland gezonder en de zorg duurzamer. Daarom is het van belang dat het nieuwe kabinet blijft investeren in onderzoek en innovatie en koers houdt om de norm van 3% van het BBP aan kennisinvesteringen vast te houden.

Investeren in preventie
Om de zorg toekomstbestendig te maken is het van belang om meer te doen om ziektes te voorkomen. Dat betekent investeren in onderzoek naar en implementatie van leefstijlinterventies. Preventie krijgt landelijk nog niet de aandacht die het verdient. We vragen het nieuwe kabinet om politieke keuzes langs de meetlat van gezondheid te leggen en gezondheidsdoelen in de wet vast te leggen. Daarnaast roepen we op tot bundeling van kennis en initiatieven op het gebied van preventie en blijvend investeren in publieke gezondheid en een (data-)infrastructuur op het gebied van preventie.

Bron: NFU


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFU
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Umc’s benadrukken belang van onderzoek, innovatie en preventie bij informateur
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 24 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!