De KNMP pleit overigens niet alleen voor een opt-out in de acute zorg, maar ook voor een vergelijkbare regeling voor niet-acute gegevensuitwisseling in de zorg

Maak vaart met een betere en snellere uitwisseling van gezondheid- en medicatiegegevens van patiënten, zeker in acute zorgsituaties. Die oproep doen de KNMP en andere zorgkoepels in een brief aan de Tweede Kamerleden. De zorgpartijen pleiten gezamenlijk voor een opt-out-regeling voor het delen van medicatiegegevens in de acute zorg. De Tweede Kamer debatteert woensdag 3 april over de toekomst van de acute zorg.

Een opt-out-regeling zou ook de administratieve lasten kunnen verminderen. Veel kwetsbare patiënten gaan er onterecht vanuit dat hun gegevens al beschikbaar zijn voor zorgverleners. Met een opt-out-systeem wordt deze last weggenomen, omdat de gegevens standaard beschikbaar zijn tenzij de patiënt bezwaar maakt. In een eerdere brief hebben de koepels ook benadrukt dat patiënten altijd het recht moeten hebben om die toestemming voor het delen van gegevens in te trekken.

De KNMP pleit overigens niet alleen voor een opt-out in de acute zorg, maar ook voor een vergelijkbare regeling voor niet-acute gegevensuitwisseling in de zorg. Dit zou de toestemming voor het delen van medicatiegegevens in de bredere zorg vergemakkelijken en de patiëntveiligheid verder bevorderen.

Bekijk de brief aan de Tweede Kamer

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgveld roept politiek op: maak vaart met betere uitwisseling gezondheidsgegevens
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 01 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!