Niet de verplichtingen uit het VN-verdrag Handicap zijn als uitgangspunt genomen, maar de ambtelijke en politieke haalbaarheid

Op 11 juli is de Werkagenda 1 (2025-2030) verschenen bij de Nationale Strategie voor het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap. Het is goed dat er eindelijk een totaaloverzicht is van wat de overheid doet om de situatie van mensen met een beperking te verbeteren. Ook is nu zichtbaar dat alle relevante ministeries, alle gemeentes en provincies daarin verantwoordelijkheid dragen. 

Geen échte verbetering 
Maar het valt vooral op dat het ambitieniveau van de werkagenda te laag is. Niet de verplichtingen uit het VN-verdrag Handicap zijn als uitgangspunt genomen, maar de ambtelijke en politieke haalbaarheid. Dat levert in totaal 130 maatregelen op die grotendeels al lopend beleid zijn. Zoals het Bestuursakkoord OV, de ratificatie van het facultatief protocol en de invoering van de Europese gehandicaptenkaart.  

Ook is er geen extra geld beschikbaar gemaakt voor de gepresenteerde maatregelen. Alle maatregelen worden bekostigd uit lopende budgetten, of aangekondigd “onder voorbehoud van financiële middelen”. Er ontbreekt een antwoord op de zorgen over beleid dat in strijd is met het VN-verdrag Handicap. De langetermijnaanpak die gericht is op het vergroten van kennis bij wetgevingsjuristen is waardevol voor de toekomst. Dit biedt alleen nu onvoldoende bescherming tegen wetten en regels die op heel korte termijn de rechten van mensen met een beperking schenden.  

We zien onvoldoende de inbreng terug die mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties hebben gedaan tijdens de sprintsessies. Ook is niet duidelijk of alle aanbevelingen van het VN-comité zijn meegenomen.

Hoe mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties bij de uitvoering en monitoring van de werkagenda worden betrokken is ook nog onduidelijk. 

Veel te doen voor de Tweede Kamer 
Voor een werkagenda die écht het verschil maakt is meer ambitie, meer tempo en meer geld nodig. Dat voornemen moet worden opgenomen in het toekomstige regeerakkoord, anders is de werkagenda een gemiste kans.    

Op 9 september a.s. is de werkagenda een belangrijk onderwerp tijdens het commissiedebat Gehandicaptenbeleid. In de aanloop naar dit debat vragen we onze leden en de deelnemers aan de sprintsessies naar hun mening over de werkagenda en de maatregelen. Zo kunnen we ons gezamenlijke geluid laten horen voor het politieke debat. 

Bron: Ieder(in)