Vorig jaar zag de inspectie bij 114 bezoeken in de gehandicaptenzorg dat zo’n 20 zorgaanbieders (17%) niet goed letten op geldige Verklaringen Omtrent het Gedrag

Vanaf komende zomer kijkt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) extra of medewerkers in de gehandicaptenzorg die met kwetsbare mensen werken, wel een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Een geldig VOG is verplicht om aan te tonen dat een werknemer geen justitieel verleden heeft dat een risico vormt voor het werken voor lichamelijk of verstandelijk gehandicapten.

Vorig jaar zag de inspectie bij 114 bezoeken in de gehandicaptenzorg dat zo’n 20 zorgaanbieders (17%) niet goed letten op geldige Verklaringen Omtrent het Gedrag. Of de VOG’s niet goed in de personeelsdossiers hadden vastgelegd. Dat is de aanleiding om daar vanaf komende zomer speciale aandacht aan te geven.

Dienstverband en type werk maakt niet uit
Niet alleen werknemers die directe zorg verlenen moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag hebben. De verplichting geldt ook voor andere mensen die met gehandicapte cliënten in direct contact komen. Denk aan schoonmakers, facilitair medewerkers of chauffeurs. 

Ook de vorm van het dienstverband maakt niet uit: naast vaste werknemers moeten ook zzp’ers, gedetacheerden, stagiairs en uitzendkrachten een geldig VOG hebben, hoe tijdelijk het werk ook is.

Soms werken zorgaanbieders met bemiddelings- of uitzendbureaus. Zij maken dan afspraken met die bureaus over de VOG’s. Maar uiteindelijk blijven de zorgaanbieders er zelf verantwoordelijk voor.

Voor vrijwilligers is een VOG niet verplicht. Maar de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de inspectie adviseren zorgaanbieders ook van vrijwilligers een VOG te vragen. Het aanvragen van een VOG voor een vrijwilliger is vaak gratis.

Voorkom fraude
Werkgevers kunnen een Verklaring Omtrent het Gedrag zelf controleren op echtheidskenmerken. Bij het ontdekken van valse papieren is het advies aangifte te doen bij de politie en het ook aan de inspectie te melden. Zo is te voorkomen dat een sollicitant of werknemer ergens anders nog een keer fraude probeert te plegen. Dat geldt ook bij het ontdekken van een vals diploma.

De inspectie kondigt het onderzoek nu aan in de hoop dat werkgevers in de gehandicaptenzorg uit zichzelf al het controleren en registreren van VOG’s verbeteren.
 
Meer informatie over dit toezicht
Waarom een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) belangrijk is

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Extra controles op Verklaring Omtrent Gedrag in gehandicaptenzorg - 17 procent nog niet op orde
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!