Soms kan een arts besluiten een patiënt verder te behandelen in de andere instelling van het samenwerkingsverband

De Nederlandse Zorgautoriteit voert per 2019 nog enkele regels door om onderlinge samenwerking tussen zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg te bevorderen. Alleen als zorgaanbieders goed samenwerken, kunnen patiënten de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Zo kunnen zorginstellingen die onderling samenwerken of deel uitmaken van een zorgnetwerk voortaan makkelijker hun patiënten, met behoud van eigen arts, doorverwijzen van de ene zorginstelling naar de andere. Vooral voor patiënten is het fijn als zij hun eigen arts kunnen behouden, ook als zij worden behandeld in een andere instelling.

Doorverwijzen met behoud van hoofdbehandelaar
Soms kan een arts besluiten een patiënt verder te behandelen in de andere instelling van het samenwerkingsverband. Bijvoorbeeld omdat de andere instelling wel over de nodige faciliteiten voor de behandeling beschikt. De behandelend arts mag in dit geval per 2019 voor beide instellingen twee aparte zorgtrajecten openen. Zo kan de patiënt zijn hoofdbehandelaar behouden, ook al wordt hij behandeld in een andere zorginstelling. Voorwaarde is wel dat de samenwerking tussen de instellingen onderdeel is van de afspraken met de zorgverzekeraar.

Meer bevoegdheden voor verpleegkundig specialisten en physician assistants
Verpleegkundig specialisten en physician assistants mogen sinds een aantal jaren al een deel van de taken van een medisch specialist uitvoeren en in rekening te brengen. Per 2019 voegen we daar het intercollegiaal consult en de medebehandeling aan toe. Uit de zorgpraktijk bleek dat de medisch specialist hier vooral nog vanwege registratiedoeleinden bij wordt betrokken. Door de verruimde bevoegdheden voor de verpleegkundig specialisten en physician assistants krijgt de medisch specialist meer ruimte om zich te richten op de complexere specialistischere handelingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe regels bieden meer ruimte voor samenwerking bij medisch-specialistische zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!