Welke mensen wachten op deze verzorging en waarom?

We weten niet goed welke mensen nog thuis wonen terwijl ze eigenlijk toe zijn aan een plaats in een verpleeghuis. Welke mensen wachten op deze verzorging en waarom? Is het omdat ze per se naar een bepaald verpleeghuis willen dat nog geen plaats heeft, of is er gewoon nergens plek? Of worden mensen ergens geplaatst omdat wachten niet meer mogelijk is.

Patiëntenfederatie Nederland wil graag antwoord op die vragen. De federatie vraagt de Tweede Kamer per brief of die bij minister De Jonge wil aandringen op duidelijkheid over deze vragen. De Kamer praat volgende week over verpleeghuiszorg.

Twee groepen wachtenden
Voor verpleeghuiszorg zijn er twee groepen wachtenden. Mensen die direct zorg nodig hebben zijn actief wachtenden. Wie alleen bij een specifieke locatie of aanbieder van verpleeghuiszorg wil wonen, is niet actief wachtend. Vooral over die laatste groep is weinig bekend stelt de Patiëntenfederatie. 

Uit de brief: Het is de vraag of mensen die wachten op hun plek van voorkeur uiteindelijk hier ook kunnen gaan wonen. Patiëntenfederatie Nederland pleit voor specifiekere monitoring van het aantal wachtenden en de achterliggende oorzaken. Komen mensen nog wel op de plek van hun voorkeur terecht? Zijn er te weinig verpleeghuisplekken; sluiten vraag en aanbod onvoldoende op elkaar aan of is de sector onvoldoende in staat om een goede match te organiseren?” Mensen moeten de verpleeghuiszorg kunnen krijgen die bij hen past en die hun voorkeur heeft, aldus de brief.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nog veel onduidelijkheid over wachtlijsten verpleeghuiszorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 18 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!