Ondervoeding heeft grote negatieve gevolgen voor de gezondheidstoestand en functionaliteit van ouderen

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vraagt via een brandbrief aandacht voor het behoud van een goede voedingstoestand bij ouderen. Het huidige beleid voor thuisisolatie van ouderen vergoot het risico op ondervoeding bij deze kwetsbare groep. Goede voeding draagt bij aan een goede weerstand en is dus van extra groot belang in deze tijd. De NVD vraagt, samen met andere deskundigen, aandacht voor het risico op ondervoeding. “Wij roepen alle thuiszorgorganisaties, ouderenorganisaties, huisartsen, het ministerie van VWS en zorgverzekeraars dringend op om het belang van de juiste en voldoende voeding bij ouderen hoog op de agenda te zetten” aldus Bianca Rootsaert, voorzitter van de NVD. Kwetsbare ouderen moeten niet alleen worden beschermd tegen het Coronavirus, maar ook tegen de verdergaande gevolgen van de maatregelen.

Onder normale omstandigheden is ondervoeding bij thuiswonende ouderen van boven de 70 jaar al een fors probleem: ondervoeding treft 15% tot 20% van de mensen. Bij ouderen met thuiszorg is dat zelfs 30% tot 40%. In tijden waarin het belangrijk is dat de weerstand optimaal is, is aandacht voor het behoud van een goede voedingstoestand extra belangrijk. Met de huidige maatregelen om het Covid-19 virus in te dammen, vreest de NVD dat het probleem van ondervoeding groter zal worden, doordat kwetsbare ouderen het moeten doen met nog minder zorg en aandacht van familie, bekenden en buren.

De NVD roept iedereen in de thuiszorg, bij huisartspraktijken, in de ouderenzorg en mantelzorgers op om expliciet aandacht te hebben voor de voedingstoestand van de ouderen in ons land. Marian de van der Schueren, lector Voeding en Gezondheid en NVD-lid: “Een goede voeding draagt bij aan een goede weerstand. Extra aandacht voor een goede voeding is noodzakelijk, zeker nu, door thuisisolatie of door een (te) eenzijdig voedingspatroon, het risico op ondervoeding toeneemt”.

Vroegtijdig signaleren ondervoeding met test
Verschillende organisaties, waaronder de NVD, hebben hun krachten gebundeld en een website ontwikkeld om ondervoeding tijdig te herkennen. Op de website goedgevoedouderworden.nl staan verschillende tests die ouderen zelf kunnen doen. De tests kunnen ook door een mantelzorger of zorgprofessional worden ingevuld. De tests brengen het voedingspatroon en de mate van ondervoeding en bewegen in beeld. Daarnaast staat er op de website ook handige adviezen, leuke recepten en praktische instructies voor zorgverleners.

Over ondervoeding
Ondervoeding heeft grote negatieve gevolgen voor de gezondheidstoestand en functionaliteit van ouderen. Als ouderen te weinig (eiwitten) eten en te weinig bewegen, verliezen ze bovendien spiermassa en spierkracht. Dit verlies is moeilijk te herstellen en resulteert in blijvende verslechtering van hun gezondheidstoestand. Om ondervoeding te voorkomen is het belangrijk om voldoende te eten en te bewegen. Een optimaal voedingspatroon bestaat uit een gevarieerd menu, met voldoende brandstoffen (energie) en bouwstoffen.

Over de NVD
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is de beroepsvereniging van en voor diëtisten. De NVD behartigt dagelijks met veel trots en plezier de belangen en werkt daarbij intensief samen met andere (para)medische beroepsverenigingen, de overheid, gemeenten en zorgverzekeraars.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nederlandse Vereniging van Diëtisten
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Diëtisten luiden noodklok voor ondervoeding bij ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!