In 2018 adviseerde de Gezondheidsraad mensen van 60 tot 80 eens in de vijf jaar te vaccineren tegen pneumokokken

De Gezondheidsraad adviseert bij de dit najaar te starten vaccinatie van ouderen tegen pneumokokken te beginnen bij de mensen van 70 tot en met 79 jaar, omdat de mensen met de hoogste leeftijden het meest kwetsbaar zijn.

COVID-19 en vaccinatie tegen pneumokokken
In 2018 adviseerde de Gezondheidsraad mensen van 60 tot 80 eens in de vijf jaar te vaccineren tegen pneumokokken. Ter uitvoering van het advies heeft het RIVM voorbereidingen getroffen voor een programma waarin vanaf dit najaar de mensen die 60, 65, 70 en 75 worden een uitnodiging krijgen zich te laten vaccineren tegen pneumokokken. Op verzoek van de staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad gekeken of de COVID-19-pandemie aanleiding is om bepaalde doelgroepen voorrang te geven bij de vaccinatie. De Gezondheidsraad adviseert bij de vaccinatie te beginnen bij de mensen met de hoogste leeftijden, omdat die het meest kwetsbaar zijn. Zij hebben zowel bij ziekte door een pneumokokkeninfectie als bij COVID-19 een verhoogd risico op een ernstig beloop. De raad adviseert daarom alle 70-79-jarigen vaccinatie aan te bieden tegen pneumokokken, te beginnen bij de oudsten en afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccin en uitvoeringsaspecten. Ook adviseert de raad mensen die longschade hebben opgelopen door COVID-19 voorlopig toe te voegen aan de groepen die op medische indicatie in aanmerking komen voor pneumokokkenvaccinatie.

Download hier het advies COVID-19 en vaccinatie tegen pneumokokken

Ga naar:
Adviesaanvraag staatssecretaris VWS over pneumokokkenvaccinatie en COVID-19

Aanbiedingsbrief advies COVID-19 en vaccinatie tegen pneumokokken

Persbericht COVID-19 en vaccinatie tegen pneumokokken


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Gezondheidsraad
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Voorrang voor 70-plussers bij pneumokokkenvaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!