Minister Hugo de Jonge spreekt de verwachting uit dat alle mensen met een medische indicatie voor de zomer gevaccineerd zijn

De vaccinatiestrategie roept terecht veel vragen op bij mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Begin maart had Ieder(in) samen met andere organisaties hierover overleg met minister De Jonge. We dringen aan op prioriteit voor deze groep bij het vaccineren. Hieronder enkele uitkomsten uit het overleg met de minister.

Overleg met de minister
Op 2 maart jl. heeft er een overleg plaatsgevonden tussen minister Hugo de Jonge, Per Saldo, KansPlus, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in). Wij hebben nogmaals aangedrongen op het met grote snelheid en met voorrang vaccineren van mensen met een verhoogd gezondheidsrisico vanwege een beperking of chronische aandoening. Wij hebben specifiek aandacht gevraagd voor:

  • Mensen die al bijna een jaar in thuisisolatie zitten en zichzelf, partner en kinderen verregaande beperkingen opleggen met betrekking tot onder andere werk en onderwijs.
  • Mensen met een medische indicatie (18 tot 60 jaar) die niet vallen in de 7 patiëntengroepen die met de wijziging van het vaccinatieschema begin februari naar voren zijn gehaald. Prioriteit voor mensen met aandoeningen die eenzelfde of vergelijkbaar hoog risico hebben als de 7 hoog risicogroepen met een medische indicatie.
  • Mensen die vanwege hun immuunsysteem of door de medicatie die zij moeten gebruiken (mogelijk) niet gevaccineerd kunnen worden.
  • Jongeren van 16 of 17 jaar met een verhoogd medisch risico die vooralsnog niet voorkomen in het vaccinatiebeleid.
  • Mantelzorgers die een onvervangbare rol hebben in de dagelijkse veiligheid en bestaanszekerheid van mensen die zelf niet gevaccineerd kunnen worden.

Minister Hugo de Jonge spreekt (met voorbehoud van voldoende levering van vaccins) de verwachting uit dat alle mensen met een medische indicatie voor de zomer gevaccineerd zijn.

Advies Gezondheidsraad
In het overleg is afgesproken dat de Gezondheidsraad op basis van input van cliënten- en patiëntenorganisaties wordt gevraagd of bepaalde andere aandoeningen ook moeten worden toegevoegd aan de groep met hoog medisch risico. Voor de groep jongeren 16-17 jaar met een beperking of chronische aandoening is al een advies gevraagd aan de Gezondheidsraad.

Ondersteuning voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden
Met betrekking tot de andere groepen blijven we in gesprek en blijven we aansturen op snelheid, voorrang en het benutten van mogelijkheden met betrekking tot inzet van vaccins die dagelijks overblijven. Vrijdag hebben wij hierover een afspraak met de Covid-directie van VWS. Daarnaast zijn we in gesprek over een plan met extra ondersteuning voor de periode totdat mensen gevaccineerd zijn en voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden.

Impact is groot, we blijven opkomen voor onze achterban
De impact van de coronacrisis op mensen met een beperking of chronische aandoening is enorm groot. Ieder(in) heeft veel contact met mensen in onze achterban, zeker in deze moeilijke tijd. Wij zien en horen jullie. Wij strijden voor jullie belangen. Ieder(in) vraagt samen met haar achterban en andere cliënten- en patiëntenorganisaties voortdurend aandacht voor de enorme impact van de coronacrisis op de levens van mensen met een beperking of chronische aandoening.

Informatie over vaccineren: Rijksoverheid, Vilans


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaccineren: overleg met de minister over voorrang voor mensen met verhoogd gezondheidsrisico
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 24 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!