2022 was een jaar waarin de sector voor grote uitdagingen kwam te staan

In de online jaarimpressie 2022 van branchevereniging ActiZ lees je welke resultaten ActiZ het afgelopen jaar heeft behaald. Een aantal belangrijke onderwerpen waren onder meer de nieuwe CAO VVT, het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Programma Wonen, ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, zegt in het magazine daarover: ‘Als ActiZ praten en denken we kritisch mee over de randvoorwaarden. Bijvoorbeeld als het gaat om het realiseren van voldoende verpleegzorgplekken en contracten in de wijkverpleging die echt bijdragen aan de beweging naar zorg thuis.’

Jaar van uitdagingen en akkoorden
2022 was een jaar waarin de sector voor grote uitdagingen kwam te staan. Mede door de oorlog in Oekraïne kreeg ook de zorg te maken met een grote energiecrisis. Daarnaast waren de bouwplannen van het kabinet veelvuldig onderwerp van gesprek. Ook was de arbeidsmarkt een hot topic het afgelopen jaar. Door de enorme vergrijzing en de afname van het aantal medewerkers in de zorg, wordt de arbeidsmarkt steeds krapper. ‘Het op peil houden van het aantal mensen dat in onze sector werkt, is een enorme uitdaging voor de komende jaren’, benadrukt de ActiZ-voorzitter.

Dit was mede de aanleiding voor ActiZ om samen met sociale partners de CAO VVT volledig te vernieuwen, waarin de medewerker nadrukkelijk op één staat. Medewerkers krijgen met de nieuwe cao meer regie en invloed op werktijden en roosters. Verder stond 2022 ook in het teken van het Integraal Zorgakkoord; de branchevereniging is er trots op dat in dit akkoord de erkenning zit dat in de wijkverpleging moet worden geïnvesteerd en dat hier concrete afspraken over zijn gemaakt. ActiZ blijft zich, ook dit jaar, hard inzetten voor de sector. Om zoveel mogelijk mensen van goede zorg te voorzien.

Onze boodschap over de noodzaak tot het gesprek over ouder worden, werd in 2022 steeds breder omarmd. Anneke Westerlaken\ActiZ-voorzitter

Gesprek in de samenleving
Het viel Westerlaken afgelopen jaar op dat de samenleving steeds meer open staat om te praten over ouder worden. ‘Onze boodschap over de noodzaak tot het gesprek over ouder worden, werd in 2022 steeds breder omarmd.’ De publiekscampagne Praat vandaag over morgen kwam steeds meer op stoom. De activiteit op station Eindhoven, einde dit jaar, was een groot succes; er gingen veel treinreizigers in gesprek over ouder worden. Ook stond ActiZ voor de tweede keer op de Dutch Design Week. Al deze activiteiten hadden slechts 1 doel: zoveel mogelijk mensen laten nadenken én onderdeel maken van een toekomstbestendige ouderenzorg.

Direct naar de jaarimpressie 2022.

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 13 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!