De vergrijzing in Nederland neemt de komende jaren aanzienlijk toe

In een dringend pleidooi afgelopen weekend in de Telegraaf benadrukt Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, dat de zorg voor ouderen de komende jaren prioriteit moet krijgen. Het aantal ouderen dat zorg nodig heeft neemt toe, terwijl de grenzen van wat geleverd kan worden al voelbaar zijn. Voor cliënten en hun naasten, maar ook voor medewerkers die vaker overvraagd worden en het gevoel hebben dat zij tekort schieten.  ‘De zorg zoals we die zo lang vanzelfsprekend gewend waren, is niet meer houdbaar’, aldus Westerlaken.

De vergrijzing in Nederland neemt de komende jaren aanzienlijk toe. ‘Dat betekent iets voor ons allemaal’, aldus Westerlaken in de Telegraaf. ‘In eerste instantie dat we zelf nadenken over hoe we graag ouder willen worden, en hoe we dat kunnen beïnvloeden. Waar wil je bijvoorbeeld wonen? Wie heb je om je heen? En kun je zelf iets betekenen voor je naasten, als die zorg nodig hebben?’

Tijd voor actie
Maar er ligt ook een belangrijke taak bij een nieuw kabinet, vindt de ActiZ-voorzitter. ‘Om met elkaar beter oud te kunnen worden, is actie nodig. Zoals het goed belonen van al die mensen die werken in de zorg, en hen niet te belasten met meer bureaucratie.’ Ook benadrukt Westerlaken het belang van het bouwen van geschikte woningen voor ouderen en het ondersteunen van mantelzorgers. Maar ook het investeren in technologieën die mensen meer zelfstandigheid bieden en zorgprofessionals in hun werk ondersteunen.

‘Vroeg of laat raakt de ouderenzorg ons allemaal’, stelt Westerlaken. Er is volgens haar dan ook meer visie en daadkracht om deze maatschappelijke uitdaging het hoofd te bieden. De zorg voor ouderen moet voor het nieuwe kabinet een prioriteit zijn. ‘Maar ook van ons als samenleving vraagt het om meer bewustzijn over de grenzen die er aan zorg zijn.’

Praat vandaag over morgen 
In opdracht van ActiZ werd onderzoek gedaan naar hoe mensen kijken naar hun oude dag. De conclusie? Mensen denken en praten er weinig over, en voorbereidingen worden nog nauwelijks getroffen. Vooral vijftigplussers stellen voorbereiden op ouder worden uit, vaak omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Daar ligt een belangrijke taak voor een nieuw kabinet, zo stelt Westerlaken in het Telegraaf-artikel. Maar mensen moeten zelf ook eerder nadenken over hoe zij zelf ouder willen worden. Met de publieksaanpak Praat vandaag over morgen wil ActiZ het gesprek hierover aanjagen.  

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorg voor ouderen moet prioriteit zijn voor nieuw kabinet, stelt Anneke Westerlaken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!