In de ziekenhuizen is code zwart voorlopig afgewend, maar dat is niet het geval bij mensen die thuis wonen en zorg nodig hebben
Het Tweede Kamerdebat van 9 december over thuis- en langdurige zorg is afgelast: er wordt geen prioriteit gegeven aan thuiswonende mensen die zorg nodig hebben. Met desastreuze gevolgen. Hoewel we tekorten in de zorg niet direct kunnen oplossen, kan de toegang en het proces wel verbeterd worden. VWS moet aansturen op een regionaal coördinatiepunt voor intra- en extramurale zorg. Vergelijkbaar met het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding (LCPS).
In de ziekenhuizen is code zwart voorlopig afgewend, maar dat is niet het geval bij mensen die thuis wonen en zorg nodig hebben. Er is onvoldoende thuiszorg en ondersteuning beschikbaar. Hierdoor worden bijvoorbeeld thuiswonende mensen met dementie die incontinent zijn niet verschoond, terwijl dat eigenlijk vier keer per dag moet gebeuren. De zorg komt terecht bij de mantelzorger die vaak al overbelast is. Alzheimer Nederland, Mantelzorg NL, KBO-PCOB en ANBO maken zich grote zorgen over crisissituaties die nu ontstaan.
Mantelzorgers en zorgprofessionals bellen zich een slag in de rondte om noodzakelijke zorg en ondersteuning te organiseren. Datzelfde geldt voor een verhuizing naar het verpleeghuis. De kostbare tijd die een zorgverlener aan ondersteuning en zorg zou kunnen besteden, gaat verloren aan een eindeloze hoeveelheid telefoongesprekken met aanbieders waar vaak “nee” wordt verkocht.
Sneller de juiste zorg op de juiste plek
Dat kan efficiënter. Wat als deze taak door een regionaal coördinatiepunt opgepakt kan worden? We zien in regio Oostelijke Mijnstreek in Limburg dat het werkt. Hier hebben de grootste zorgaanbieders een regionaal coördinatiepunt voor intra- en extramurale zorg opgezet, waar op een simpele manier vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht.
De zorgaanbieder regelt de werknemers achter de telefoon die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Het coördinatiepunt zorgt voor monitoring van de zorgdruk en geeft het overzicht over zowel de zorg voor mensen die thuis wonen als in het verpleeghuis. De casemanager of een andere verantwoordelijke krijgt een terugkoppeling en kan het verder regelen met de zorgvrager. Zo krijgen mensen sneller de juiste zorg op de juiste plek.