In 2040 zal het huidige aantal 65-plussers in Nederland verdubbelen naar 5 miljoen

De toename van het aantal ouderen in Nederland heeft grote gevolgen voor de gezondheidszorg en de woningmarkt. Zorgverzekeraars en zorgkantoren werken daarom hard samen in regionaal verband om de groeiende vraag naar zorg voor ouderen in de wijk te organiseren. Hiervoor is nodig dat er een betere overgang tussen zorgwetten komt, én meer ruimte voor samenwerking. Zorgverzekeraars Nederland zegt dit in een brief aan de Tweede Kamer voor het debat over langer thuis wonen en de wijkverpleging op woensdag 11 november.

In 2040 zal het huidige aantal 65-plussers in Nederland verdubbelen naar 5 miljoen. Zorgverzekeraars Nederland pleitte al eerder voor een forse investering in het bouwen van verpleeghuisplaatsen. Maar alleen bouwen is niet genoeg. Er zijn talloze voorbeelden die laten zien dat sociale interventies een opname in een verpleeghuis kunnen uitstellen of zelfs voorkomen. Hierdoor kunnen ouderen langer, zo zelfstandig mogelijk, in hun eigen omgeving blijven wonen en vermindert de druk op verpleeghuiszorg.

Meer ruimte voor samenwerking
Zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten werken al steeds meer samen in de regio om dit ‘zo lang mogelijk thuis wonen’ te bevorderen. Deze samenwerking kan een extra impuls krijgen als er meer ruimte komt voor domeinoverstijgende financiering in de vorm van een lumpsum. Hierbij kunnen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren regelruimte creëren. Bijvoorbeeld om beter samen te werken bij preventie.

Betere overgang tussen zorgwetten
Bij een overgang van zorg van de Wmo en/of Zvw naar de Wlz krijgen mensen te maken met een andere eigen bijdrage. Dit verschil in eigen bijdrage tussen de verschillende zorgwetten kan ertoe leiden dat mensen op grond van financiële overwegingen niet de zorg kiezen die het beste aansluit bij hun situatie. Zorgverzekeraars vinden dit onwenselijk en stellen voor de eigen bijdrages in de verschillende zorgwetten te harmoniseren.

Verbetering bekostiging wijkverpleging
Wanneer ouderen langer thuis blijven wonen, heeft dat ook gevolgen voor de wijkverpleging. ZN vindt dat de bekostiging van de wijkverpleging moet meegaan met de tijd en steunt de nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging. Hierbij wordt er voor gecontracteerde zorg gewerkt met cliëntprofielen en vrije tarieven. Voor niet-gecontracteerde zorg geldt bekostiging op basis van max-tarieven van de NZa.

Lees hier de brief die ZN namens zorgverzekeraars en zorgkantoren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Langer thuis door betere overgang en samenwerking tussen zorgwetten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!