Onder de instroom zitten vaak wijkverpleegkundigen die vanuit een dienstverband als zelfstandige starten
Zorgverzekeraars willen dat de minister een rem zet op de grote instroom van kleine aanbieders van wijkverpleging. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer voor het debat over wijkverpleging. Toelatingseisen zijn er op dit moment nauwelijks. Uit cijfers van Vektis blijkt dat de instroom van nieuwe (vaak kleine) aanbieders van wijkverpleging onverminderd doorgaat. Tussen 2016 en 2018 steeg het aantal aanbieders van wijkverpleging met 27% (van 2206 naar 3043 aanbieders). En 61% (in totaal 1857) van de aanbieders van wijkverpleging hebben gemiddeld maar 3 cliënten.
Onder de instroom zitten vaak wijkverpleegkundigen die vanuit een dienstverband als zelfstandige starten en dan voor een klein aantal reeds bekende patiënten gaan werken. Dit leidt tot versnippering van de wijkverpleging wat juist het realiseren van de gemaakte afspraken uit het hoofdlijnenakkoord bemoeilijkt, bijvoorbeeld als het gaat om onplanbare zorg en de coördinatie van eerstelijnsverblijf. ZN pleit daarom voor een algehele vergunningsplicht voor bestaande en nieuwe aanbieders wijkverpleging waarbij toepassing van de beroepsrichtlijnen bij de indicatiestelling en zorgverlening verplicht worden gesteld.
Door de versnippering zijn er grote verschillen te zien bij het stellen van de indicatie en de inzet van zorg. Uit de Ontwikkeling (niet-)gecontracteerde wijkverpleging 2016-2018 van Vektis blijkt bijvoorbeeld dat de gemiddelde uren per cliënt bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders 2,7 keer zo hoog zijn. De kosten van de niet-gecontracteerde wijkverpleging stijgen van 198 miljoen (7,4%) in 2017 naar 260 miljoen (9,0%) in 2018. Zorgverzekeraars maken zich zorgen om deze cijfers en hebben met ingang van 2019 maatregelen genomen om contracteren te bevorderen en het machtigingenbeleid ingevoerd. Zorgverzekeraars vinden dat hun verzekerden toegang moeten hebben tot een overzichtelijke keuze van gekwalificeerde wijkverpleging in hun buurt.