Dementie heeft negatieve gevolgen voor sociale leven van mantelzorgers
Mantelzorgers van mensen onder de 65 jaar met dementie voelen zich vaker zeer zwaar belast of overbelast (22%) dan mantelzorgers van mensen met dementie in het algemeen (14%). Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg, uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland.
Mantelzorgers van jonge mensen (onder de 65 jaar) met dementie moeten de zorg voor hun naaste vaak combineren met werk of soms met de zorg voor een gezin. Zij bevinden zich daardoor in een andere situatie dan mantelzorgers van de veelal oudere mensen met dementie (met vaak oudere partners). Inzicht in de ervaren zorgbelasting en de ervaringen met zorg en ondersteuning onder specifiek deze groep mantelzorgers, is dan ook van belang om hen goede ondersteuning te kunnen bieden.
Dementie heeft negatieve gevolgen voor sociale leven van mantelzorgers
Uit de Dementiemonitor Mantelzorg blijkt dat mantelzorgers van jonge mensen met dementie vaker negatieve gevolgen ervaren van de dementie van hun naaste voor hun sociale leven, dan mantelzorgers van mensen met dementie in het algemeen. Van de mantelzorgers van jonge mensen met dementie geeft 52% aan dat het aantal contactmomenten met vrienden en familie minder is geworden sinds de diagnose. Bij de mantelzorgers van mensen met dementie is dit 38%. Eenzaamheid komt daarnaast met 16% relatief vaak voor onder mantelzorgers van jonge mensen met dementie (ten opzichte van 12% onder mantelzorgers van mensen met dementie in het algemeen).
Activiteiten voor de naaste met dementie van groot belang
Naast casemanagement dementie en hulp bij het huishouden, zien mantelzorgers van mensen met dementie hulp bij persoonlijke verzorging en verpleging als meest noodzakelijk om de zorg thuis vol te kunnen houden. Specifiek voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie zijn dat groepsactiviteiten voor de naaste met dementie.
Diagnose dementie relatief laat gesteld onder jonge mensen
Ook blijkt dat jonge mensen met dementie langer hebben moeten wachten op een diagnose in vergelijking met mensen met dementie in het algemeen. Onder deze laatste groep werd volgens hun mantelzorgers in 34% van de gevallen de diagnose binnen een jaar na de eerste verschijnselen gesteld, onder de groep jonge mensen met dementie was dit 24%.
Over het onderzoek
De Dementiemonitor Mantelzorg is een tweejaarlijkse peiling die wordt uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland. Voor de peiling van 2020 vulden in totaal 3577 mantelzorgers van mensen met dementie een vragenlijst in over de ervaren zorgbelasting, de impact van mantelzorg op hun sociale leven en over hun ervaringen met ondersteuning en zorg.