Epilepsie is een veelvoorkomende, chronische hersenaandoening gekenmerkt door het herhaaldelijk optreden van aanvallen

Voor het eerst worden in 's werelds meest krachtige MRI-scanner epilepsiepatiënten onderzocht. Op die manier hopen onderzoekers dat ze de bron waaruit epilepsie ontstaat, kunnen opsporen bij patiënten bij wie dat voorheen niet kon. Het is een onderzoek van en en neurologen van het Academisch Centrum voor Epileptologie van het Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe. Ruim twee ton subsidie van het Epilepsiefonds maakt de studie mogelijk.

Epilepsie is een veelvoorkomende, chronische hersenaandoening gekenmerkt door het herhaaldelijk optreden van aanvallen. Er ontstaat als het ware een tijdelijke kortsluiting in het brein. Bij een deel van de patiënten ontstaat die kortsluiting op één specifieke plek in de hersenen, de zogeheten focale epilepsie. Met een traditionele MRI-scanner in het ziekenhuis kan de afwijking die dit veroorzaakt in veel gevallen worden opgespoord. Indien dat lukt, kan de neurochirurg deze potentiële bron van de epilepsie verwijderen via een operatie. Bij drie op de tien patiënten wordt op de MRI-scan echter geen afwijking gezien. Daardoor wordt de kans op een succesvolle operatie, en dus genezing, een stuk kleiner. "Er zijn aanwijzingen dat krachtigere MRI-scanners daar verandering in kunnen brengen", zegt neuroloog dr. Albert Colon, projectleider namens Kempenhaeghe.

Magneetveld
De kracht van een MRI-scanner wordt uitgedrukt in Tesla, dat is de sterkte van het magnetisch veld. Hoe krachtiger het veld, hoe nauwkeuriger en gedetailleerder de scan. De doorsnee scanner in het ziekenhuis heeft een maximale sterkte van 3 Tesla. Het Maastrichtse onderzoeksinstituut Scannexus, gevestigd nabij het Maastricht UMC+, heeft de beschikking over zowel een 7, als een 9,4 Tesla scanner. Van die laatste zijn er wereldwijd momenteel slechts vijf operationeel. Normaliter wordt die scanner gebruikt voor het opdoen van fundamentele kennis over ons brein. Nu zal er dus specifiek worden gescand voor diagnostische doeleinden.

Gerichtere behandeling
In totaal zullen zestig patiënten, die in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie, worden geselecteerd voor deelname aan de nieuwe studie. De meesten daarvan zullen worden gescand met de 7 Tesla MRI-scanner. Eén op de zes zal in aanmerking komen voor een 9,4 Tesla scan. "Het is natuurlijk fantastisch dat we deze innovatieve technieken kunnen gebruiken voor onze diagnostiek", zegt neurochirurg dr. Olaf Schijns, projectleider namens het Maastricht UMC+. "Uiteindelijk hopen we dat we bij nagenoeg iedere patiënt de afwijking in de hersenen en dus de potentiële bron van de epilepsie kunnen vinden. Op die manier kunnen we een behandeling op maat bieden en de kans op genezing vergroten."

Het onderzoeksproject is getiteld EpiUltraStudie en is een samenwerkingverband tussen het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE) locaties Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe, de onderzoeksschool MHeNS van de Universiteit Maastricht, de afdeling Neurochirurgie van het Universteitsziekenhuis Aachen (Duitsland) en Scannexus.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek epilepsiepatiënten in meest krachtige MRI-scanner
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!