Alzheimer Nederland reikt talentprijs ‘Young Outstanding Researcher’ uit aan twee jonge dementie onderzoekers

Alzheimer Nederland kijkt ieder jaar uit naar jonge onderzoekers, die zich door hun bijzondere wetenschappelijke prestaties en de maatschappelijke relevantie van hun onderzoek onderscheiden. De talentprijs ‘Young Outstanding Researcher’ en een bedrag van 100.000 euro is dit jaar door twee jonge onderzoekers gewonnen: dr. Janne Papma, winnaar in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van de huidige generatie’ en dr. Susanne van Veluw, winnaar in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van toekomstige generaties’.

Papma wil de prijs inzetten voor onderzoek naar het beter herkennen en behandelen van gedragsproblemen bij dementie zoals agressie, onrust en lusteloosheid. Van Veluw wil met haar onderzoek schadelijke eiwitophoping in het brein verminderen om zo dementie te voorkomen of af te remmen.

Stimulans voor veelbelovende onderzoekers
De prijs - die jaarlijks wordt uitgereikt door Alzheimer Nederland - geeft jonge getalenteerde wetenschappers een stimulans in de toekomst onderzoek naar dementie te kunnen blijven doen. Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland: ‘In praktijk is het vaak moeilijk een vaste aanstelling te krijgen en eigen onderzoek te financieren. Vele jonge getalenteerde jonge onderzoekers verlaten om die reden het dementie-onderzoek. En dat is heel zonde. Eén op de vijf mensen krijgt dementie, bij vrouwen is dit zelfs één op de drie. Dat maakt onderzoek naar het voorkomen, behandelen en genezen van dementie, maar ook naar het omgaan met dementie, heel hard nodig!’

Selectieproces
De kandidaten voor de talentprijs hebben een uitgebreid selectietraject doorlopen. Ze zijn eerst beoordeeld op hun wetenschappelijke kwaliteit door vooraanstaande collega’s buiten het dementieonderzoek. Uit de vier beste inzenders zijn op basis van een publieksstemming en een jury-presentatie de twee winnaars bepaald.

Twee winnaars
Dr. Janne Papma, gepromoveerd psycholoog en neurowetenschapper en winnaar in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van de huidige generatie’ is werkzaam als onderzoeker bij het Alzheimercentrum Erasmus MC. Zij doet onderzoek naar het beter herkennen en het persoonsgericht behandelen van gedragsproblemen bij dementie. ‘Gedragsproblemen die voorkomen bij mensen met dementie, zoals lusteloosheid, onrust of agressie hebben vaak veel impact op de thuissituatie. Ik onderzoek of het bieden van persoonsgerichte behandeling leidt tot een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun familieleden’, geeft Papma aan. ‘Juist in een vroeg stadium van dementie worden deze symptomen niet goed herkend en daardoor niet behandeld. Mijn onderzoek brengt daar hopelijk verandering in’.

Dr. Susanne van Veluw, gepromoveerd neurowetenschapper en winnaar in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van toekomstige generaties’ is werkzaam als onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum en Harvard Medical School. Zij doet onderzoek naar de ophoping van schadelijke eiwitten in de hersenen van patiënten met de Katwijkse ziekte en de sporadische variant CAA. Dezelfde eiwitten spelen ook een grote rol in de ziekte van Alzheimer. ‘Met de prijs wil ik onderzoek naar de afvoer van schadelijke eiwitten uit de hersenen stimuleren om zo bloedingen in de hersenen, die vaak gepaard gaan met dementie, te voorkomen. Met name voor vaak jonge mensen, die met de ernstige gevolgen van deze ziekte te maken hebben, wil ik graag iets betekenen’, zegt Van Veluw.

Alzheimer Nederland is trots op de winnaars en verheugd de prijs ‘Young Outstanding Researcher’ uit te kunnen reiken. Wilmink: ‘Deze onderzoekers zetten zich met hart en ziel in voor het onderzoek naar dementie nu en in de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat zij een verschil kunnen maken.’

De 'Young Outstanding Researcher Award' is door omstandigheden eerder dan op de geplande datum van 21 september (Wereld Alzheimer Dag)  uitgereikt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Alzheimer Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Alzheimer Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Alzheimer Nederland reikt talentprijs ‘Young Outstanding Researcher’ uit aan twee jonge dementie onderzoekers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!