Bij reumatoïde artritis keert je eigen afweersysteem zich tegen gezonde cellen in je lichaam

LUMC-wetenschappers ontdekten dat specifieke afweercellen een rol spelen in het ziekteproces van reumatoïde artritis. Deze cellen zijn heel actief in het begin van de ziekte en blijven dat ook, ondanks de medicatie die patiënten krijgen. De onderzoekers denken dat dit een verklaring kan zijn voor opvlamming van de ziekte nadat de medicatie wordt afgebouwd. Deze bevinding schijnt nieuw licht op wat er nodig is voor genezing van reumatoïde artritis.  

“Bij reumatoïde artritis keert je eigen afweersysteem zich tegen gezonde cellen in je lichaam”, vertelt Uli Scherer, reumatoloog bij het LUMC. “Sommige patiënten maken autoantistoffen aan die een rol spelen bij de gewrichtsontsteking.” Meer dan de helft van deze patiënten krijgt na het afbouwen van medicatie weer een opvlamming van de ziekte. “Wij onderzochten wat de ziekte tijdens de behandeling op de achtergrond actief houdt.” 

Actieve afweercellen
De onderzoekers keken specifiek naar de cellen die deze autoantistoffen aanmaken, de zogenoemde B-cellen. “Uit onze studie bleek dat deze ‘slechte’ afweercellen al actief zijn bij patiënten in een voorstadium van reuma, en nog steeds heel actief blijven tijdens de behandeling.”

Dit zou mogelijk kunnen verklaren waarom patiënten snel weer last krijgen van symptomen nadat ze stoppen met medicatie. “De medicijnen zijn erop gericht om de ontsteking te remmen en doen dat ook effectief. Wij laten zien dat ondanks de afname van ontsteking, de B-cellen niet tot rust worden gebracht.” Het schijnbare onderliggende probleem wordt dus met de huidige medicijnen niet goed genoeg aangepakt.

Chronische ziekte 
Volgens Scherer schijnt deze bevinding nieuw licht op wat er nodig is voor genezing. “Reumatoïde artritis kunnen we op dit moment nog niet genezen. Het is een chronische ziekte, maar een klein deel van de patiënten kan uiteindelijk volledig stoppen met medicatie.”

Als volgende stap wil Scherer aantonen dat de autoreactieve B-cellen inderdaad verantwoordelijk zijn voor opvlamming van de ziekte. Daarnaast zal worden onderzocht of de cellen eigenschappen hebben die aangrijpingspunten kunnen zijn voor nieuwe behandelingen, en of er nu al geneesmiddelen op de markt zijn die B-cellen rustiger maken of zelfs volledig tot rust kunnen brengen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mogelijke verklaring voor opvlamming reumatoïde artritis na afbouw medicatie gevonden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 20 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!