Het is goed om te onderzoeken welke informatie in zweet zelf aanwezig is en hoe deze binnen personen varieert

De samenstelling van zweet lijkt geen afspiegeling van de waarden in het bloed, maar zweet is wel een veelbelovend medium om zouten of afvalstoffen in te monitoren. Daarom is het beter te onderzoeken welke informatie in zweet zelf aanwezig is en hoe deze binnen personen varieert. Met het opdoen van dit soort kennis is het uiteindelijk misschien mogelijk dat atleten en/of de gezondheidszorg kunnen worden voorzien van zinvolle feedback over fysiologische gegevens op basis van zweet. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Lisa Klous.

Meer zweten, minder bloedprikken
De laatste jaren is een toename te zien in de ontwikkeling van continu metende systemen waarvoor invasieve technieken (zoals bloedprikken) niet nodig zijn, om inzicht te krijgen in gezondheid en prestatie van de mens. Vooral het meten van zweet heeft potentie omdat het continu te verkrijgen is over een groot lichaamsoppervlak. Vooralsnog worden deze ontwikkelingen veelal gedreven door de technologische mogelijkheden terwijl kennis over de fysiologische betekenis van de signalen ontbreekt. 

Klous: “Mijn onderzoek draagt bij aan kennis over hoe onze zweetsamenstelling wordt beïnvloed en hoe we zweet kunnen meten op een betrouwbare manier. Er wordt veelal vanuit gegaan dat zweetsamenstelling een afspiegeling is van bloed, maar dat lijkt complexer in elkaar te zitten. Voor veel componenten in bloed is al vastgesteld hoe concentraties zich verhouden tot specifieke aandoeningen of prestatie.”

Zweetsamenstelling
In haar onderzoek keek Klous naar hoe de zweetsamenstelling wordt beïnvloed door proefpersonen herhaaldelijk bloot te stellen aan inspanning in een warme omgeving. Klous: “Daarbij hebben we gezorgd dat de lichaamstemperatuur iedere dag genoeg steeg en hebben we dagelijks meerdere keren zweet afgenomen. Dit zweet hebben we onder andere laten analyseren op natrium, chloride, en lactaat.” 

Gedurende de herhaaldelijke blootstelling werd het zweet steeds minder zout. Naast dat dit relevante informatie is om de gezondheidzorg en/of atleten uiteindelijk van fysiologische feedback op basis van zweet te voorzien, is het bovendien een gunstige aanpassing van het lichaam. Zouten zijn belangrijk voor allerlei processen in het lichaam en deze worden nu dus beter behouden in het lichaam.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Vrije universiteit Amsterdam
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Vrije universiteit Amsterdam
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zweet veelbelovend voor meten gezondheid en prestatie als aanvulling op bloedwaarden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 12 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!