Een exoskelet is een gemotoriseerd robotisch pak, dat het mogelijk maakt dat iemand met een dwarslaesie weer op kan staan en kan lopen

Vrijdag 19 augustus onthulde studententeam Project MARCH het nieuwe prototype van haar exoskelet, de MARCH VII. Tijdens het Project MARCH evenement in de Maassilo in Rotterdam liet het studententeam in een live demonstratie de verschillende vernieuwingen aan het exoskelet zien. Koen van Zeeland, de bestuurder van het exoskelet, heeft een pad afgelegd met meerdere obstakels waarmee het team erin is geslaagd om volledig dynamisch te lopen. Daarnaast heeft Project MARCH voor het eerst het exoskelet laten lopen door middel van breinaansturing.

Een exoskelet is een gemotoriseerd robotisch pak, dat het mogelijk maakt dat iemand met een dwarslaesie weer op kan staan en kan lopen. De visie van Project MARCH is om met technologie de kwaliteit van leven van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Dynamisch lopen met dieptecamera’s
Scheefliggende stenen, opstapjes en onverwachte obstakels: het overwinnen hiervan is met de MARCH VII een stuk eenvoudiger geworden. Dankzij twee dieptecamera’s wordt de omgeving gescand en is het mogelijk om voor iedere stap de ideale voetpositie te bepalen. Eerder was het nodig om voor ieder opstapje te stoppen en een looppatroon te kiezen voordat doorgelopen kon worden. Dit jaar zijn de voorgeprogrammeerde looppatronen door deze dynamische manier van lopen verleden tijd geworden.

Lopen door te denken
Dit jaar is een gigantische stap gezet in de exoskelet technologie op het vlak van breingestuurd lopen. Het zevende team van Project MARCH heeft na veel onderzoek op dit gebied laten zien dat aansturen van het exoskelet mogelijk is met elektro-encefalografie (EEG). Op het moment dat bestuurder Koen, denkt aan lopen, worden deze signalen door middel van EEG waargenomen en gestuurd naar het exoskelet. Hierdoor wordt het exoskelet aangestuurd en begint Koen met lopen. Ditzelfde geldt voor het stoppen met lopen. 

Input device met smartphone en eigen app 
Ook het ‘input device’ op de kruk heeft vernieuwing ondergaan. Het input device zorgt ervoor dat de piloot met het exoskelet kan communiceren. Dit jaar bestaat deze uit een smartphone met een zelfontwikkelde applicatie. De draadloze communicatie tussen de smartphone en het exoskelet komt tot stand via een lokaal wifi netwerk. De applicatie is gebruiksvriendelijk en intuïtief, zodat de piloot hier snel en makkelijk mee kan werken. 

Meer gebruiksvriendelijkheid door vastklikken eigen schoenen
De gebruiksvriendelijkheid voor de piloot stond dit jaar centraal binnen de ontwikkeling van het nieuwste exoskelet. Zo kan Koen nu met zijn eigen schoenen in het exoskelet stappen. Het studententeam heeft dit mogelijk gemaakt door een klikmechanisme te ontwikkelen waarmee Koen zijn schoenen vast kan maken aan de voetplaat van het exoskelet. Op deze manier is het eenvoudiger om in en uit het exoskelet te gaan.

Teammanager Lieke Roelofs blikt terug op afgelopen jaar: ‘Het is enorm bijzonder om te zien hoe dit team zich ontpopt heeft tot echte experts in de afgelopen twaalf maanden. Niet alleen hebben we een innovatief exoskelet neergezet waarmee we dichter bij de implementatie in het dagelijks leven zijn gekomen, maar door het intensieve samenwerken hebben we ook veel over onszelf geleerd. Hierdoor is iedereen individueel enorm gegroeid en zijn er sterke onderlinge banden gecreëerd. Een uniek avontuur om trots op te zijn!’

De livestream van de presentatie staat op YouTube

Over de piloot
Koen is de gebruiker van het exoskelet en heeft controle over de bewegingen die hij maakt. Wij noemen hem de ‘piloot’ van het exoskelet, omdat hij het exoskelet bestuurt. In het ontwikkelingsproces van Project MARCH staat co-creatie centraal. Hierbij is een nauwe samenwerking tussen het team en de piloot. Aan de hand van feedback van de piloot past het team het ontwerp aan om zo tot een zo optimaal mogelijk eindresultaat te komen: een exoskelet dat gebruiksvriendelijk is in alledaagse praktijk, gezondheid verbetert en de bewegingsvrijheid vergroot. 

Over Project MARCH 
Project MARCH is een non-profit team van 26 studenten van de Technische Universiteit Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een innovatief exoskelet. Een exoskelet maakt het mogelijk dat iemand met een volledige dwarslaesie weer op kan staan en kan lopen. Project MARCH wil bijdragen aan de toename van bewegingsmogelijkheden door middel van innoveren en co-creëren en daarmee het inspireren van anderen. Dit jaar heeft het zevende team hieraan bijgedragen. www.projectmarch.nl 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Project MARCH / TU Delft
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Project MARCH / TU Delft
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Project MARCH presenteert volledig dynamisch en breingestuurd exoskelet
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 22 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!