Zorg breed is de stijging van het verzuim 8,0%

Het ziekteverzuimpercentage in de VVT is over heel 2018 7,12%, tegenover 6,67% in 2017. De stijging van het verzuimpercentage zien we terug in alle leeftijdsklassen, vooral in de groepen 26 t/m 35 jaar en 36 t/m 45 jaar.

De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door het langdurig verzuim (92-730 dagen). In alle deeltijdklassen is het verzuim gestegen. Het hoogste verzuim zien we in de groepen 40-60% en 60-80%. De grootste stijging zien we in de categorie 80-100%.

De meldingsfrequentie in het voortschrijdend jaar is ten opzichte van vorig jaar gestegen van 0,91 naar 1,01. Ten opzichte van een jaar geleden is in alle branches het verzuimpercentage en de meldingsfrequentie gestegen. Zorg breed is de stijging van het verzuim 8,0%.

Het verzuim in de VVT wordt geregistreerd door Vernet, op basis van de verzuimgegevens van de bij Vernet aangesloten VVT-organisaties. Bekijk de uitgebreide BrancheMonitor.

Verzuim ruim 68% lager bij teams die werken aan een gezond organisatieklimaat
Wetenschappelijke toetsing in de zorg van de Aanpak Organisatieklimaat (AOK) heeft aangetoond dat een gezond organisatieklimaat in zorgorganisaties een lager verzuim en gezondere medewerkers oplevert. De AOK brengt de dialoog over gezond en veilig werken in een zorgorganisatie op gang en is ontwikkeld door IZZ in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. De afgelopen periode werd de effectiviteit van deze aanpak in 10 zorgorganisaties getoetst. Hieraan namen 220 zorgteams en 3.600 zorgmedewerkers deel. Het organisatieklimaat in de teams die volgens deze aanpak hebben gewerkt, is aantoonbaar verbeterd, ook op de langere termijn. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

Medewerkers voelen zich gezonder: 
De medewerkers uit de teams die deelnamen aan de AOK voelen zich lichamelijk en emotioneel minder uitgeput. Het werkgerelateerd zorggebruik ligt in de deelnemende teams uiteindelijk bijna 43% lager voor geestelijke klachten en ruim 63% voor lichamelijke klachten, ten opzichte van de controleteams. 

Het werkgerelateerd verzuim daalt: 
Het (zelfgerapporteerde) verzuim in de AOK-teams ligt direct na afloop 41% lager dan in de andere teams. Een halfjaar na de uitvoering is dat verschil zelfs opgelopen tot ruim 68% in vergelijking met de controle teams. Ook ligt het deel van het verzuim dat werkgerelateerd is 34% lager in vergelijking met de controleteams.

De kwaliteit van zorg neemt toe: 
De teamleiders van de AOK-teams beoordelen de kwaliteit van de geleverde zorg een halfjaar na afloop hoger dan de teamleiders van de teams die de aanpak niet hebben uitgevoerd.

Medewerkers laten gezonder en veiliger gedrag zien: 
Teams die de AOK hebben uitgevoerd, gedragen zich gezonder en veiliger dan de controleteams. De dialoog leidt ertoe dat teams met elkaar in gesprek gaan over de huidige normen over gezond werken in het team. Deze teams vertonen dan ook meer gezond en veilig gedrag dat niet per se is vastgelegd in regels of procedures, maar wel bijdraagt aan een gezondere werkomgeving.

Bekijk de samenvatting van het rapport of download het hele rapport www.izz.nl/praktijktoetsing


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verzuim in 2018 verder gestegen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!