(advertentie)

Zorgverzekeraars controleren declaraties steeds beter door meer gebruik te maken van automatische controles en data-analyses.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa vindt dit een positieve ontwikkeling. Verzekerden hebben recht op correcte zorgnota's. De correctie van fouten voorkomt bovendien dat de zorgkosten onnodig stijgen.

Zorgaanbieders zijn het eerst aan zet om de zorg correct in rekening te brengen. Zorgverzekeraars ontvangen alle nota's en hebben de wettelijke taak om fouten op te sporen en te laten herstellen door de aanbieders. Het NZa-onderzoek wijst uit dat zorgverzekeraars dit actief doen.

Alle zorgverzekeraars gebruiken automatische controles, maar vaak nog in de vorm van projecten. De NZa pleit voor een goede afronding hiervan, zodat automatische controle waar mogelijk standaard wordt ingevoerd. Verder blijkt dat alle zorgverzekeraars ook data-analyses verrichten, maar dat dit nog kan worden uitgebreid naar verschillende zorgsectoren.

Zorgverzekeraars werken onderling goed samen bij de controle van nota's van de ggz en de ziekenhuiszorg. Op andere terreinen kan dit beter, zoals het uitvoeren van gezamenlijke controles en het delen van controleresultaten.

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars werken ook meer samen om fout declareren te voorkomen. Zoals eerder aangeven in de 'Zienswijze Horizontaal Toezicht' vindt de NZa dit een goede zaak. Onjuist declareren vooraf voorkomen is effectiever dan achteraf fouten corrigeren.

De NZa zal blijven monitoren of zorgverzekeraars de zorgnota's goed controleren. Zo blijft ze de vorderingen op het gebied van automatische controles, data-analyse en samenwerking volgen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-12-02

Relevante artikelen ...

Zorg en Zekerheid krijgt waarschuwing voor overtreden regels Zorginkoopproces De overtreding kwam aan het licht na een handhavingsverzoek De NZa geeft verzekeraar Zorg en Zekerheid een waarschuwing omdat zij wijzigingen in de z... Management & beleid Sun, 27 Oct 2019, 13:15:06
Vaker meldingen zorgfraude De stijging komt deels doordat de verschillende opsporingsdiensten, toezichthouders en uitvoerders in de zorg actiever informatie uitwisselen In 2017... Management & beleid Wed, 13 Jun 2018, 09:53:20
Last onder dwangsom voor fysiotherapeut Omdat hij de zorg voor zijn patiënten niet heeft bijgehouden in zijn patiëntendossiers, heeft een fysiotherapeut een last onder dwangsom opgelegd gekr... Management & beleid Thu, 04 Jan 2018, 14:14:16
Waarschuwing helpt. Administratie op orde Na een waarschuwing door de NZa brachten twee fysiotherapeuten hun patiëntenadministratie op orde Twee fysiotherapeuten brachten hun patiëntenadminis... Management & beleid Tue, 07 Nov 2017, 14:08:06