Dankzij ‘Geneeskundestudent van het jaar’ Mohamed Badaou maken eerstegeneratiestudenten hun artsendroom waar

De winnaar van de KNMG Studentenprijs is bekend: Mohamed Badaou mag zich ‘Geneeskundestudent van het jaar 2023’ noemen. Met zijn initiatief ‘Medician’ biedt hij begeleiding aan jongeren die dromen van een toekomst als arts. Vooral voor eerstegeneratiestudenten – jongeren die als eerste in hun familie gaan studeren – en mensen zonder netwerk in de zorg is de drempel groot om te starten met een geneeskundestudie. Of om die succesvol af te ronden. Dat is ook een gemiste kans voor de diversiteit in de gezondheidszorg, ziet Badaou (26), een geneeskundestudent van Marokkaanse afkomst. Daarom biedt hij vanuit Medician anderen de steun die hij zelf gemist heeft. 

30 september maakten KNMG-voorzitter René Héman en Pim den Boon, voorzitter van De Geneeskundestudent, de winnaar bekend tijdens de KNMG Carrièrebeurs. Bij de Geneeskundestudent van het jaar-verkiezing draait het niet om het halen van de hoogste cijfers, maar om de maatschappelijke betrokkenheid van studenten. Artsenfederatie KNMG en vereniging De Geneeskundestudent moedigen dat graag aan en reikten daarom voor de tweede keer de KNMG Studentenprijs uit. Uit ruim 30 aanmeldingen selecteerde een jury drie finalisten: Mohamed Badaou en de groepen Act4Health en BIG Navigator. Iedereen kon de afgelopen weken op hen stemmen via een online verkiezing. Ruim 6.000 mensen brachten hun stem uit. Mohamed Badaou (VU, Amsterdam) kreeg bijna de helft van de stemmen en mocht de prijs in ontvangst nemen: naast de eretitel een geldbedrag van €5.000.

Weinig steun vanuit omgeving
Vanuit Medician helpt Badaou samen met een team medestudenten kandidaten voor de geneeskundestudie op weg die vanuit hun omgeving niet de steun krijgen die ze nodig hebben. Het gaat vaak om jongeren met een migratieachtergrond. “We helpen hen kosteloos met voorbereiding op de toelating, het studeren zelf en het vinden van de juiste contacten binnen de medische wereld. Bijvoorbeeld om een stageplek te krijgen. Die korte lijntjes heb je als je vader of oom arts is, maar niet als je eerstegeneratiestudent bent.” Medician begeleidde sinds de oprichting vier jaar geleden zo’n 170 studenten met teams in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

Badaou richtte Medician op in 2019, samen met medestudenten voor wie een geneeskundestudie beginnen ook niet vanzelfsprekend was. “Ik ben zelf van Marokkaanse afkomst en de oudste van drie kinderen. We groeiden op in Amsterdam-West. Mijn vader werkte als schoonmaker en mijn moeder was huismoeder. Ze hebben altijd gezegd dat ik moest gaan studeren, maar konden mij niet echt helpen bij mijn keuze en tijdens het studeren. Bij mijn nicht vond ik veel steun. Zij stimuleerde me om op de middelbare school te kiezen voor een vakkenpakket waarmee je geneeskunde kunt gaan studeren. In 2012 overleed ze, dus ze heeft het moment dat ik werd toegelaten helaas niet meegemaakt.” 

Eenmaal toegelaten bij de opleiding geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, raakte hij met een vriend en medestudent, ook van buitenlandse komaf, aan de praat over hun toelating. “Als je een kind bent van migranten is het best lastig om door de selectie te komen. Het percentage artsen met een migratieachtergrond is laag in Nederland, daardoor is de kans heel klein dat je iemand in je omgeving hebt die je op weg kan helpen als je geneeskunde wil gaan studeren. Bovendien hadden we het niet breed thuis en moest ik thuis een financiële bijdrage leveren met bijbaantjes. Ik had geen tijd en geen geld om trainingen te volgen die helpen om binnen te komen bij de opleiding. Dat het toch is gelukt is een klein wonder. Vanuit Medician willen we nu voor andere kandidaten de grote broer of zus zijn die ze op weg helpt.”

Betere zorgkwaliteit door diversiteit
Met het winnen van de prijs hoopt Mohamed zich voor nog meer studenten in te kunnen zetten. “Er is nog veel te doen, ik blijf strijden voor gelijke kansen en meer diversiteit binnen de studentenpopulatie. Hierdoor krijg je vanzelf ook een meer diverse artsenpopulatie. Miscommunicatie tussen patiënt en arts is nog steeds een groot probleem. De arts begrijpt de patiënt niet altijd, bijvoorbeeld vanwege culturele verschillen of geloofsovertuiging en vice versa. Hoe mooi zou het zijn als de artsenpopulatie een betere afspiegeling wordt van de maatschappij?”

Het verhaal van Badaou is een inspirerend voorbeeld van een arts in spe die ook maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, zegt KNMG-voorzitter René Héman. “Mohamed streeft vanuit zijn eigen kracht naar een verandering in cultuur, die hard nodig is voor de toekomst. Diversiteit verbetert de kwaliteit van zorg en stelt artsen in staat om beter te reageren op de unieke behoeften, verwachtingen en overtuigingen van patiënten uit verschillende culturen. Het maakt de zorg ook toegankelijker: mensen voelen zich meer op hun gemak bij artsen die hun taal spreken en hun culturele normen begrijpen.” 
 
Ook voorzitter Pim den Boon van De Geneeskundestudent is enthousiast over Badaou als rolmodel. “Mohamed zorgt dat jonge mensen die arts willen worden een eerlijke kans krijgen om hun droom na te jagen. Niet alleen door de begeleiding die hij biedt met Medician, maar ook door met zijn eigen verhaal te laten zien dat dat kan, en hoe je dat doet. Het is belangrijk om zo’n rolmodel te hebben, die zijn eigen positie gebruikt om anderen te ondersteunen. Mooi dat dat nu ook beloond wordt met deze prijs.”

Profielen van de drie finalisten zijn te vinden op knmg.nl/studentenprijs.

Bron: KNMG Studentenprijs


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMG Studentenprijs / Romi Hootsmans
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMG Studentenprijs
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Dankzij ‘Geneeskundestudent van het jaar’ Mohamed Badaou maken eerstegeneratiestudenten hun artsendroom waar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!