Het is de zorg van de toekomst: een computersysteem dat leert van bergen medische data, en vervolgens een advies kan geven voor een individuele patiënt

Dankzij elf miljoen euro subsidie gaan onderzoekers AI ontwikkelen die advies kan geven bij allerlei aandoeningen van zowel het brein als de darmen, zoals depressie, angst en overgewicht. Ook gaat de AI op zoek naar verbanden tussen die aandoeningen. Het project wordt geleid vanuit Italië, maar het Radboudumc ontvangt van alle partners het grootste budget. 

Het is de zorg van de toekomst: een computersysteem dat leert van bergen medische data, en vervolgens een advies kan geven voor een individuele patiënt. Bijvoorbeeld door een MRI-scan te vergelijken met zowel scans als complete medische dossiers van vergelijkbare gevallen. Het is daarbij technisch gezien nog erg lastig dat de benodigde gegevens bestaan uit allerlei verschillende typen data, zoals tekst, bloedwaarden, medische beelden en genetica.

Een internationale groep onderzoekers gaat nu met elf miljoen euro subsidie van de Europese Commissie in het project HEREDITARY een computersysteem ontwikkelen dat al die soorten data kan verbinden en analyseren. Zij richten zich daarbij op aandoeningen van de darmen en het brein, omdat die organen elkaar sterk beïnvloeden en verbanden dus erg interessant zijn. Het systeem gaat op zoek naar patronen in de data, bijvoorbeeld of bepaalde aandoeningen vaak tegelijk voorkomen.

Darmbacteriën
In Nijmegen liggen al veel data klaar. In een eerder EU-project verzamelde Francesco Ciompi 20.000 gedigitaliseerde microscopieplaatjes van darmpoliepen en biopten. Annemarie Boleij en Nils Kohn gebruiken analyses van darmbacteriën, genetische informatie en een grote hoeveelheid MRI-scans van de hersenen, die verzameld zijn in de Healthy Brain Study, gefinancierd door de Reinier Post Stichting. De onderzoekers gaan die data aan elkaar koppelen. Het hele EU-project kijkt nog breder, bijvoorbeeld ook naar luchtvervuiling.

Het computersysteem zal bestaan uit algoritmes, die kunnen leren van data. De algoritmes worden gehost op het Grand Challenge platform, dat ontwikkeld is in het Radboudumc. ‘Het Research Software Engineering team bouwde dit platform voor wereldwijde wedstrijden wie het beste algoritme kan ontwikkelen voor de analyse van medische beelden, zoals CT- of MRI-scans’, vertelt Francesco Ciompi. ‘Maar het platform kan ook algoritmes en data hosten en op verschillende manieren beschikbaar stellen. Nu staan daar medische beelden en digitale coupes van pathologie, maar binnen het project breiden we uit met genetica.’

Virtueel op bezoek
De nieuwe algoritmes komen straks dus op het platform, maar de data waar het systeem van gaat leren komen niet allemaal online. ‘Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van ‘federated learning’ om AI algoritmes te trainen en data beschikbaar te maken’, legt Ciompi uit. ‘Daarbij gaan algoritmes via het platform virtueel op bezoek bij verschillende ziekenhuizen, en leren daar terplekke van de medische data, zonder dat die data het ziekenhuis verlaten.’

Als de algoritmes voldoende geleerd hebben van hun digitale bezoekjes, kunnen ze in de toekomst artsen gaan helpen. Ciompi: ‘Het computersysteem kan bijvoorbeeld verschillende data over de hersenen en het brein, zoals een MRI-scan, darmbiopt of ontlastingssample van een individuele patiënt, vergelijken met scans en medische dossiers van vergelijkbare gevallen. Vervolgens kan het systeem artsen helpen bij de diagnose, de prognose voorspellen, bepalen of er links zijn met andere aandoeningen, en suggesties doen voor een behandeling.’

Meer informatie
Het project HEREDITARY ontvangt 11 miljoen euro subsidie, waarvan bijna 1,3 miljoen euro voor het Radboudumc. Het project wordt gecoördineerd door de Universiteit van Padova, Italië. De aandoeningen die onderzocht zullen worden zijn hersenziektes, zoals ALS, MS, parkinson, depressie, angst, ADHD en Alzheimer, en darmaandoeningen, waaronder ontstekingsziekten in de darm, suikerziekte en overgewicht.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Met AI op zoek naar verbanden tussen ziekten van darm en brein
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!