Wereldwijde virusuitbraken zoals de coronapandemie blijven een grote bedreiging vormen voor de volksgezondheid

In het Leids Universitair Medisch Centrum is 11 maart het Europese onderzoeksproject PANVIPREP van start gegaan. Deelnemers zijn virologen, biochemici en farmaceuten uit veertien Europese landen met als missie: antivirale geneesmiddelen ontwikkelen die Europa kunnen beschermen bij pandemieën. Binnen vier jaar moeten minstens twee middelen zijn opgeleverd.

Wereldwijde virusuitbraken zoals de coronapandemie blijven een grote bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Daarom moeten we ons nu al voorbereiden. Vaccins alleen zijn niet genoeg. De gereedschapkist voor paraatheid bij toekomstige virusuitbraken moet ook krachtige en veilige antivirale geneesmiddelen bevatten.

Professor dr. Eric Snijder, hoogleraar virologie bij het LUMC: "Dit project is een vervolg op de aanpak van de coronapandemie. Europa wil zich beter voorbereiden op een volgende pandemie. Als we nu antivirale middelen ontwikkelen, kunnen we deze inzetten bij toekomstige virusinfecties."

Geen vaccin
De productie van een vaccin duurt al gauw 9 tot 12 maanden. Snijder: "Je kunt een vaccin niet vooraf op de plank zetten. Wat wel kan, is antivirale middelen met een zo breed mogelijke werking ontwikkelen en beschikbaar hebben."

Het verschil tussen vaccins en virusremmers zit in de manier van bestrijding van het virus. "Vaccins richten zich vooral op de buitenkant van een virus en die kan snel en makkelijk veranderen waardoor het vaccin minder effectief wordt. Antivirale middelen richten zich op andere bestanddelen van een virus, waardoor zij zowel langer bruikbaar blijven als breder inzetbaar zijn tegen meerdere virussen uit dezelfde familie", zegt Snijder.

Vijf virusfamilies
In het PANVIREP-consortium zitten veertien Europese partners met kennis van virologie, eiwitchemie, medicinale chemie, farmacologie en AI-systemen. Zij richten zich op vijf belangrijke virusfamilies, waarvan organisaties als de WHO voorspellen dat zij een pandemie kunnen veroorzaken: alfavirussen, coronavirussen, enterovirussen, flavivirussen en paramyxo/pneumovirussen.

"Wanneer precies een pandemie toeslaat kunnen we niet voorspellen", zegt Snijder, "maar de dreiging bestaat altijd en neemt toe. Door verstedelijking, globalisering, en klimaatverandering kunnen virusuitbraken sneller uit de hand lopen. De gevolgen reiken verder dan onze volksgezondheid. Een pandemie bedreigt ook onze economie en bijvoorbeeld het vertrouwen in de overheid. Daarom moeten we nu stappen ondernemen om straks beter voorbereid te zijn."

Mooi begin
Het consortium wordt gefinancierd uit het EU-innovatieprogramma Horizon Europe en gecoördineerd vanuit het LUMC. Snijder: “Het onderzoek van het LUMC draagt nu al op veel manieren bij aan pandemic preparedness, maar de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen vraagt inzet en investeringen op middellange termijn. Dat we nu opnieuw de krachten kunnen bundelen binnen Europa is een mooi begin."

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: EU-project van start: Hoe Europa zich beter voorbereidt op de volgende pandemie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!