Voor mensen met de niet-erfelijke vorm is er geen betrouwbaar instrument om de diagnose vast te stellen
Een betrouwbare test die de diagnose frontotemporale dementie snel kan stellen. Dat is het doel van een nieuw project dat neuroloog Harro Seelaar en onderzoeker Esther Bron van het Erasmus MC starten met 15 partners uit 9 Europese landen. Het consortium ontvangt een subsidie van bijna 8 miljoen euro uit het programma Horizon Europe.
Bij ongeveer één op de drie mensen met frontotemporale dementie (FTD) is sprake van een erfelijke vorm. Voor mensen met de niet-erfelijke vorm is er geen betrouwbaar instrument om de diagnose vast te stellen. Daar wil neuroloog Harro Seelaar van het FTD-expertisecentrum, dat onderdeel is van het Alzheimercentrum in het Erasmus MC, verandering in brengen. Hij leidt het nieuwe project, dat PREDICTFTD heet.
Ontwikkelen
De afgelopen jaren zijn er zowel binnen FTD als bij andere vormen van dementie veel ontwikkelingen geweest op het gebied van bepalingen in het bloed. PREDICTFTD onderzoekt deze biomarkers in reeds beschikbaar materiaal van patiënten met FTD. Daarnaast wordt er een nieuw prospectief cohort in Europa opgezet om deze biomarkers te bevestigen.
De bepalingen van deze waarden in bloed in combinatie met MRI-beelden en neuropsychologische onderzoeken gebruiken de onderzoekers om met artificiële intelligentie (AI) een nieuw diagnostisch instrument te ontwikkelen. Dit zal gebeuren in samenwerking met onderzoeker Esther Bron, werkzaam bij de Biomedical Imaging Group Rotterdam van afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC.
Vroege diagnose
‘Ons doel is om de diagnose FTD sneller en met meer zekerheid te stellen’, vertelt Seelaar. ‘Een vlotte en betrouwbare diagnose is belangrijk om mensen met FTD en hun naasten snel duidelijkheid te kunnen geven over de oorzaak van de klachten. Ook zal een vroegere diagnose in de toekomst bepalend zijn om op tijd een therapie te kunnen starten. Er zijn momenteel medicijnstudies gaande binnen FTD. ‘Een vroege diagnose is belangrijk om in de toekomst het juiste moment te kunnen bepalen om met deze medicatie te starten.’
De vijftien partners van PREDICTFTD werken verspreid door heel Europa. Het consortium bestaat uit artsen, biochemici, datawetenschappers, gezondheidseconomen en een Europese patiëntenorganisatie. Het project krijgt een subsidie van bijna 8 miljoen euro van de Europese Commissie over een periode van 4,5 jaar.
Over FTD
Frontotemporale dementie (FTD) is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie voor het 65e levensjaar. FTD wordt gekenmerkt door veranderingen in het gedrag en in de taal en niet zozeer door het geheugen, zoals bij de ziekte van Alzheimer.
Bron: Erasmus MC