Een behandelteam van het UMCG heeft in 2014 besloten niet over te gaan tot het operatief plaatsen van een cochleair implantaat bij een meisje

Donderdag 12 september heeft de Kinderombudsman een rapport gepresenteerd over de medische behandeling van een meisje met gehoorproblemen. Een ingediende klacht bij de Kinderombudsman n.a.v. een beslissing om niet over te gaan tot een behandeling waarbij een cochleair implantaat werd ingebracht, was aanleiding voor het rapport.  Het UMCG kan zich niet vinden in de conclusie van de Kinderombudsman ten aanzien van het UMCG.

De ontstane situatie voor het meisje is betreurenswaardig.  Het UMCG realiseert zich dat de lange asielprocedures en de situatie rond haar medische behandeling de afgelopen jaren tot veel spanning en onrust bij het meisje en haar familie hebben geleid. Zij betreurt het dat in deze uitzonderlijke en bijzondere omstandigheden het behandelteam destijds niet tot een behandeling kon overgaan.

Een behandelteam van het UMCG heeft in 2014 besloten niet over te gaan tot het operatief plaatsen van een cochleair implantaat bij het meisje. Doorslaggevend bij deze beslissing was dat het van essentieel belang voor de gezondheid van het meisje was, dat gedurende haar leven de toegang tot goede zorg niet ter discussie zou komen te staan. Een goede en goed toegankelijke zorg gedurende haar hele leven na het inbrengen van het cochleaire implantaat was een cruciale voorwaarde voor het kunnen doorlopen van het behandeltraject. Gezien de op dat moment ongewisse status van haar asielprocedure en daarmee haar onduidelijke en onzekere toekomst, konden die revalidatie en nazorg niet gegarandeerd worden. Zonder goede revalidatie en nazorg had het inbrengen van een cochleair implantaat zelfs tot levensbedreigende situaties voor haar kunnen leiden en was het inbrengen medisch onverantwoord handelen geweest. Voor het behandelteam van het UMCG was dat de reden om niet tot dit behandeltraject over te gaan.

De Raad van Bestuur van het UMCG staat onverkort achter de beslissing  van het behandelteam en de door hen meegewogen feiten en omstandigheden. Het behandelteam heeft daarbij steeds gehandeld binnen hun professionele standaard en de medische richtlijnen in acht genomen. Het primaire belang van het behandelteam is geweest om goede patiëntenzorg te bieden. Het besluit om het cochleair implantaat niet te plaatsen is louter en alleen een medische afweging geweest. Het UMCG kan zich dan ook niet vinden in het oordeel van de Kinderombudsman dat de belangen van het UMCG in deze zaak enkel financieel waren gedreven. 

Vanuit het UMCG zijn meerdere initiatieven genomen om met verschillende andere partijen en overheidsinstanties om tot overleg te komen over deze uitzonderlijke en bijzondere omstandigheden. Het is voor het meisje en haar familie, maar ook voor de direct betrokkenen bij het UMCG, betreurenswaardig geweest dat deze initiatieven niet zijn opgepakt en tot meer constructief overleg hebben geleid. Het betrokken meisje is de dupe geworden van deze situatie, iets wat zeer onwenselijk is geweest.

Het UMCG wil samen met overheidsinstanties een bijdrage leveren aan het voorkomen van soortgelijke dilemma’s in vergelijkbare uitzonderlijke omstandigheden.

Bekijk ook het nieuwsbericht van de kinderombudsman of download het volledig rapport op kinderombudsman.nl.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG: ‘Ontstane situatie rond meisje betreurenswaardig, medisch oordeel behandelteam was destijds juist’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!