Deze crisis heeft grote impact, ook op de levens van mensen met een beperking of chronische ziekte

Morgen (donderdag 26 maart) bespreekt de  Tweede Kamer de ontwikkelingen in de corona-crisis. Deze crisis heeft grote impact, ook op de levens van mensen met een beperking of chronische ziekte. Ieder(in) vraagt in een brief aan de Kamerleden om tijdens dit debat aandacht te besteden aan de beschermingsmaatregelen voor zorg thuis en in instellingen. Ook vragen we om een noodpakket voor mantelzorgers en zekerheid aan mensen met een pgb.

Stel mensen met een beperking of chronische ziekte in staat zichzelf en hun zorgverleners te beschermen (intramurale en ambulante zorg)
Begrijpelijk is dat in eerste instantie het meeste materiaal (tests en bescherming) naar de acute zorg in ziekenhuizen gaat. De gehandicaptenzorg – intramuraal en ambulant –  is een van de andere zorgsectoren die vervolgens met veel urgentie voldoende tests en bescherming moeten krijgen.

Ondersteun mantelzorgers met een tijdelijk noodpakket
Door het wegvallen van professionele zorg neemt de druk op mantelzorgers enorm toe. Ook is het voor veel mensen een flinke uitdaging werk thuis en mantelzorg of thuisonderwijs te combineren. Niet alle werkgevers zijn hier even toeschietelijk in. Het bieden van mantelzorgverlof zou ruimte kunnen bieden. Ook creatieve oplossingen op maat vanuit een tijdelijk noodpakket bieden ondersteuning. Voorbeelden: (extra) boodschappenservice, (individuele) respijtzorg en bieden van luisterend oor.

Bied rust en zekerheid over financiering extra zorg aan mensen met een persoonsgebonden budget (pgb)
Door de thuisisolatie is meer zorg nodig dan met het pgb kan worden ingekocht. Van budgethouders wordt gevraagd eerst te kijken hoe zij dit kunnen opvangen met het voor dit jaar ter beschikking gestelde budget. Aangezien we in het begin van dit jaar zitten en niet weten hoe de situatie zich in de komende maanden zal ontwikkelen, levert dit veel onzekerheid op. Ieder(in) pleit ervoor dat er voor budgethouders nu aanvullend budget ter beschikking wordt gesteld voor de extra zorg die nu nodig is. Laat budgethouders niet tot het najaar in de onzekerheid over de financiering van de noodzakelijke zorg.

De algemene oproep van Ieder(in) is dat we alert moeten blijven op situaties waar gaten dreigen te vallen of grote onvoorziene problemen ontstaan voor mensen. We weten dat alle zorgverleners in Nederland in deze moeilijke omstandigheden zich meer dan maximaal inspannen om de zorg zo goed mogelijk te blijven leveren. Zij krijgen al onze steun en waardering.

Het debat in de Tweede Kamer donderdag 26 maart staat gepland voor 10.15 uur.

Downloads
Brief corona debat 26 maart – Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Brief aan Kamer: stel mensen in staat zich te beschermen thuis en in instellingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!