Het faciliteren van roken door rookplekken aan te bieden op het ziekenhuisterrein, vinden ziekenhuizen niet passen bij hun taak als zorgaanbieder

Het aandeel ziekenhuizen dat rookvrij is, ligt inmiddels op 41%. Dit blijkt uit de voortgangsmeting gedaan onder de leden van de NVZ, met als peildatum 31 december. Bij de start van het Nationaal Preventieakkoord in 2018 was nog maar 9,5% van de ziekenhuizen rookvrij. In het preventieakkoord is afgesproken dat in 2025 alle ziekenhuizen in Nederland rookvrij zijn.

Gezonde leefstijl
Het faciliteren van roken door rookplekken aan te bieden op het ziekenhuisterrein, vinden ziekenhuizen niet passen bij hun taak als zorgaanbieder. Roken draagt niet bij aan het herstel van ziekte en past niet in een gezonde leefstijl. Niet alleen zorgen ziekenhuizen voor een rookvrije omgeving voor patiënten en medewerkers, ook besteden ze aandacht aan ondersteuning van patiënten met een tabaksverslaving en het aanbieden van, of doorverwijzen, naar stoppen-met-roken zorg.

Rookvrije zorg
“Er valt grote gezondheidswinst te behalen als het aantal rokers in Nederland keldert. Winst voor het individu én voor de samenleving”, zegt NVZ-voorzitter Ad Melkert. “Zorgverleners worden dagelijks in de spreekkamer geconfronteerd met de gevolgen van tabaksverslaving. Voor hen ligt er een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van rookgedrag, helaas vaak als brenger van slecht nieuws. De weg naar rookvrije zorg en een rookvrije generatie vraagt om sector-overstijgende samenwerking. Het commitment vanuit ziekenhuizen is er, dat zien we aan het percentage instellingen dat zegt: wij werken aan rookvrije zorg. Een sterk signaal.”

Rookoverlast
De weg naar een rookvrije omgeving is niet altijd gemakkelijk. Dit blijkt uit de ervaringen van de ziekenhuizen die al rookvrij zijn. Zo verplaatst de groep rokers zich naar de randen van de ziekenhuisterreinen, waar de gemeentegrond start. Dit veroorzaakt rookoverlast voor omwonenden, en extra afval door achtergelaten sigarettenpeuken. Rookvrij worden is dan ook niet alleen een onderwerp voor ziekenhuizen maar vraagt om een lokale aanpak. Voorbeelden daarvan zijn de samenwerkingsafspraken in Nijmegen, Rotterdam en de Achterhoek waar gemeenten, zorginstellingen, GGD-instellingen, scholen en bedrijven samen werken aan een rookvrije generatie.  

Nationaal Preventieakkoord
Meer dan 70 organisaties ondertekenden het Nationaal Preventieakkoord met als doel: een gezonder Nederland. De NVZ tekende namens haar achterban die bestaat uit 64 algemene ziekenhuizen en 39 categorale instellingen: zorgaanbieders die gespecialiseerd zijn in één type zorg zoals revalidatie-instellingen of dialysecentra. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Rookvrije generatie
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 4 op de 10 Nederlandse ziekenhuizen rookvrij
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!