Mogelijk honderden longkankerpatiënten overleden zonder dat zij de best mogelijke behandeling kregen

Honderden longkankerpatiënten overlijden zonder dat ze beste behandeling kregen, aldus prof.dr. Joachim Aerts die pleit voor invoering van Next Generation Sequencing bij longkankerpatiënten. Hij vertelt erover op de website van de NOS.

Mogelijk honderden longkankerpatiënten in Nederland zijn overleden zonder dat zij de best mogelijke behandeling kregen.

Aerts is afdelingshoofd Longgeneeskunde. Hij breekt een lans voor een nieuwe manier van onderzoek, namelijk Next Generation Sequencing (NGS), om zeldzame longkankers in een vroeg stadium op te sporen en patiëntspecifiek te kunnen behandelen.

De betere behandeling draait om een speciale vorm van genetisch onderzoek, NGS, een relatief goedkope manier om het dna van een tumor in kaart te brengen. Een behandeling kan dan worden gericht op die specifieke genetische mutatie.

‘Elke longkankerpatiënt zou zo’n NGS-onderzoek moeten krijgen’, zegt Aerts. Dat moet gebeuren bij gespecialiseerde centra, vindt hij.

Lees hier het hele artikel.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Elke longkankerpatiënt zou NGS-onderzoek moeten krijgen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!