Als eerste in Europa is het Erasmus MC gestart met het inwendig bestralen van borstkanker patiënten door het plaatsen van "zaadjes" in de borst

Erasmus MC is als eerste in Europa gestart met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten door het plaatsen van 'zaadjes' in de borst. Patiënten hoeven nu niet meer wekenlang naar het ziekenhuis voor bestraling maar zijn in een keer klaar.

Canada
Professor Jean-Philippe Pignol  van de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC Kanker Instituut introduceerde deze manier van bestralen jaren geleden al in Canada. "Bij vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gekregen, staat de wereld op z'n kop. Als ze dan, nadat de tumor operatief is weggehaald, ook nog eens vier weken lang iedere dag op en neer moet reizen voor bestraling, wordt hun leven totaal ontwricht. Met deze voor borstkankerpatiënten nieuwe behandeling, kan de patiënt de bestraling thuis ondergaan en doorgaan met haar leven."

Ingreep
Bij de behandeling, 'Permanent Breast Seed Implants' (PBSI), worden met een holle naald zaadjes (kleine titanium capsules) in de borst geplaatst die van binnenuit voor bestraling zorgen. Voorafgaand hieraan worden met behulp van echobeelden en een CT scan nauwkeurig de locaties vastgelegd waar de bestraling moet plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer een uur. Daarna kan de patiënt direct weer naar huis.

Laag-risico
"De behandeling is bij uitstek geschikt voor vrouwen van boven de 50 met een laag-risico tumor waarvan de lymfeklieren kankervrij zijn", vertelt Gerda Verduijn, die als radiotherapeut-oncoloog de behandeling uitvoert. "Statistieken wijzen uit dat jongere borstkankerpatiënten vaak een agressievere vorm van borstkanker hebben en daarvoor is bestraling van de gehele borst nodig."

Veilig
Follow-up onderzoek in Canada heeft aangetoond dat de kans dat de kanker binnen vijf jaar in dezelfde borst terugkeert rond de 1% ligt. Daarnaast brengt de straling bij deze techniek geen schade toe aan hart of longweefsel, wat wel kan gebeuren bij externe bestraling, én is er minder huidschade dan bij externe bestraling. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de behandeling veilig is voor de partner van de behandelde patiënt. Deze wordt slechts aan een lage dosis blootgesteld die binnen de wettelijke normen blijft. 

Vloeistof
In samenwerking met het Franciscus Gasthuis & Vlietland wordt de behandeling uitgevoerd in het kader van een onderzoek van arts-onderzoeker Gerson Struik. Hij wil de behandeling verbeteren door de huidschade die wordt veroorzaakt door de bestraling verder te verminderen. Door een vloeistof in te spuiten tussen het te bestralen gebied en de huid, hoopt Struik de huidschade te beperken. Om een goed beeld te krijgen van de werking van de vloeistof, krijgt de helft van het aantal patiënten die met PBSI worden behandeld de vloeistof ingespoten, de ander helft niet. 

Zie ook de video waarin patiënt Marja Balvers vertelt over haar ervaring met PBSI.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Radioactieve 'zaadjes' tegen borstkanker
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!