Deze aanpassingen van behandelprotocollen werden versneld ingevoerd tijdens de coronapandemie

Het is bij bepaalde vormen van onder meer prostaat- en borstkanker mogelijk gebleken om patiënten minder vaak te bestralen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de effectiviteit en veiligheid. Deze aanpassingen van behandelprotocollen werden versneld ingevoerd tijdens de coronapandemie, en krijgen nu veel aandacht in de media. 

Oncologen wilden voorkomen dat kwetsbare patiënten met kanker, covid zouden oplopen en probeerden het aantal ziekenhuisbezoeken te beperken. ‘Door corona zijn bepaalde aanpassingen van behandelingen in een stroomversnelling geraakt’, aldus Marcel Verheij, radiotherapeut-oncoloog van het Radboudumc. Voor de patiënt kent deze verandering vooral voordelen: ‘Patiënten krijgen niet te maken met extra bijwerkingen en zijn dus met minder behandelingen geholpen. Ook hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Dit is minder belastend voor patiënten.’ 

Uit onderzoek was al bekend dat de kortere behandelingen geen gevolgen hebben voor de effectiviteit en veiligheid ervan. Bij deze korte trajecten wordt er per afzonderlijke behandeling een hogere dosis gegeven, maar de totale dosering over het gehele traject blijft gelijk. In het geval van prostaatkanker hoeven patiënten geen dertig behandelingen meer te ondergaan, maar slechts vijf. Ook bij borstkanker kan het aantal behandelingen veilig worden teruggebracht, van vijftien tot twintig naar vijf. 

Niet voor iedere patiënt
De behandeling is niet geschikt voor iedere patiënt met kanker, benadrukt Verheij. ‘Het gaat om bepaalde vormen van vooral borst- of prostaatkanker, waarbij er sprake is van een kleine tumor en geen of beperkte uitzaaiingen.’ Ook is het nog niet in ieder ziekenhuis mogelijk om deze behandeling te geven, omdat niet overal de apparatuur erop is ingericht. De behandelend arts beoordeelt per patiënt of een verkort traject mogelijk is.

Lees meer
Het artikel op de website van de NOS is hier te lezen. Hier vindt u het artikel in het Algemeen Dagblad. Marcel Verweij werd geïnterviewd op het NOS Radio 1 Journaal van dinsdag 26 juli (vanaf 8.05 uur).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Deel bestralingsbehandelingen prostaat- en borstkanker ingekort
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 27 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!