In juli 2019 beschreef voormalig minister Bruno Bruins van VWS hoe hij de rol van de umc's ziet in het zorglandschap

Minister Kuipers van het ministerie van VWS heeft de maatschappelijke verantwoording 2022 van de universitair medische centra (umc’s) naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin lichten de umc’s toe welke bijdrage ze leveren aan zorg, opleiden en wetenschap in Nederland, nu en in de toekomst.

In juli 2019 beschreef voormalig minister Bruno Bruins van VWS hoe hij de rol van de umc's ziet in het zorglandschap. Hij benoemde acht opgaven waarvan verwacht wordt dat juist de umc’s hieraan een belangrijke bijdrage leveren: de maatschappelijke opgaven. Als grote publieke instellingen spelen de umc’s een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. In de umc’s worden jaarlijks 1,2 miljoen patiënten behandeld. 40% van al het wetenschappelijk onderzoek in Nederland vindt plaats in de umc’s. Jaarlijks leiden de umc’s -samen met het hbo en mbo- ruim 48.000 zorgverleners op. Bovendien werken er zo’n 80.000 mensen iedere dag aan een betere gezondheid voor iedereen.

Vanuit deze rol als grote zorgaanbieder, kennisinstelling, opleider én als grote werkgever kunnen de umc’s een belangrijke rol spelen bij veel uitdagingen die de maatschappij kent: het betaalbaar houden van de zorg, het tekort aan personeel, het keren van de klimaatverandering en minder armoede. Dit doen ze door hun kennis te delen en toe te passen. En ook door zich uit te spreken als zij zien hoe en wat er beter kan in het (gezondheids)beleid. In het bijzonder voor de acht maatschappelijke taken. Met als doel ‘een samenleving die fit en weerbaar is, zowel fysiek als mentaal’. De gezamenlijke umc’s vinden het belangrijk om over deze acht maatschappelijke opgaven publiekelijk verantwoording af te leggen. Hoe ze daar nu en in de toekomst aan bijdragen, lichten ze toe in hun maatschappelijk verantwoording.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFU
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: De acht onderwerpen waaraan de umc's hun maatschappelijke bijdrage leveren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 22 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!