Het is de eerste stap richting betere beschikbaarheid medische hulpmiddelen

Maandag 3 juli opende minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport officieel het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen. Dat deed hij tijdens een drukbezocht event in het Erasmus MC in Rotterdam. Om de continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen, hebben inkooporganisaties in de zorg en zorgaanbieders dringend behoefte aan betere informatie over de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen. Daarom lanceerde het Zorg Inkoop Netwerk Nederland - dat bestaat uit belangrijke spelers in de Nederlandse gezondheidszorg, zoals IAZ, Intrakoop, mProve, NFU en Santeon - het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen.
 
Patiënten en zorgprofessionals hebben recht op voldoende, goede en betaalbare medische hulpmiddelen. In Europa staat de beschikbaarheid van essentiële medische hulpmiddelen momenteel echter onder druk. Dat heeft te maken met verschillende factoren, zoals hogere grondstofprijzen, de (nasleep van de) coronapandemie, problemen in de leveringsketen en de Russische invasie in Oekraïne.

Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen
Het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen dat vanaf 3 juli operationeel is, fungeert als centraal loket waar leveranciers, zorginstellingen en andere samenwerkingspartners melding kunnen maken van eventuele verstoringen en tekorten in de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen. Opvolging wordt centraal geregistreerd, geverifieerd en gecoördineerd. Kennis en capaciteit worden gebundeld en ingezet om de continuïteit en de kwaliteit van de zorg zoveel mogelijk te garanderen. Een hulpvraag bij leveringsproblemen wordt als landelijk tekort gedefinieerd en gepubliceerd wanneer medische hulpmiddelen landelijk meer dan 14 dagen niet beschikbaar zijn. 
Met de opening van het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen is een belangrijke eerste stap gezet richting een betere beschikbaarheid van medische hulpmiddelen.

Zorg Inkoop Netwerk Nederland
Tijdens de lancering van het meldpunt op 3 juli gaven vertegenwoordigers van het Zorg Inkoop Netwerk Nederland meer inzicht in de doelstellingen, werkwijze en voordelen van hun samenwerkingsverband en het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen: "Door als Zorg Inkoop Netwerk Nederland onze krachten en kennis te bundelen, kunnen we samen de beschikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid van medische hulpmiddelen verbeteren, en zo de zorg voor patiënten en zorgprofessionals.", aldus Gerwin Meijer, directeur Inkoop Alliantie Ziekenhuizen. “Het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen markeert een belangrijke stap richting een betere beschikbaarheid van medische hulpmiddelen in Nederland. Het meldpunt is een cruciaal platform in de samenwerking tussen leveranciers, zorginstellingen, andere samenwerkingspartners en de overheid om tekorten aan te pakken en de continuïteit van zorg te waarborgen.”

Zorg Inkoop Netwerk Nederland is een samenwerkingsverband van een aantal belangrijke spelers in de Nederlandse gezondheidszorg. Doel is om door middel van samenwerking te komen tot: meer grip op de beschikbaarheid van goederen, meer kennis om goed in te kunnen kopen, meer inkoopkracht om voordelen te bereiken op het gebied van duurzaamheid en innovatie en tot een efficiënter gebruik van resources te komen.

Bron: Zorg Inkoop Netwerk Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorg Inkoop Netwerk Nederland / Maureen Veurman
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorg Inkoop Netwerk Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Minister Kuipers opent Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 juli 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!