Een bypassoperatie is bedoeld om een toekomstig hartinfarct te voorkomen

Cardio-thoracaal chirurg in opleiding dr. Samuel Heuts van Maastricht UMC+ heeft een prestigieuze onderzoeksbeurs ontvangen van de Hartstichting, een Dekkerbeurs. Deze beurs wordt jaarlijks toegekend aan talenvolle wetenschappers voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Met zijn beurs van 261 duizend euro gaat Heuts onderzoek doen naar het opsporen van hartinfarcten tijdens een bypassoperatie. 

Een bypassoperatie is bedoeld om een toekomstig hartinfarct te voorkomen. Toch kan juist dóór deze ingreep soms een hartinfarct ontstaan. Samuel Heuts onderzoekt hoe je zo’n hartinfarct dan het beste vast kunt stellen. Hij werkt daarbij binnen het MUMC+ samen met de afdelingen Klinische Chemie, Intensive Care, Cardiologie en Radiologie – allemaal verbonden aan onderzoeksinstituut CARIM – en een internationale met de Universiteit te Innsbruck in Oostenrijk. Deze internationale en multidisciplinaire samenwerking krijgt als titel het MaasBruck initiative 

Hartinfarct tijdens bypassoperatie 
In Nederland krijgen ruim 7000 mensen elk jaar een bypassoperatie. Tijdens zo’n operatie maakt de hartchirurg een omleiding om een ernstig vernauwde kransslagader heen. Dit herstelt de bloedtoevoer naar het hart. Helaas kan er tijdens zo’n operatie ook een kransslagader afgesloten raken. Dan ontstaat juist wat de operatie moest voorkomen: een hartinfarct. Helaas is het onbekend hoe vaak deze complicatie optreedt, omdat er veel verschillende definities worden gebruikt. Afhankelijk van de toegepaste definitie komt het infarct tijdens de operatie tussen de 2% en 40% van de patiënten die een bypassoperatie ondergaan voor. Het belangrijkste doel van het onderzoek is dan ook om een éénduidige definitie van zo'n infarct tijdens een bypassoperatie te formuleren. 

Moeilijk vast te stellen 
Bovendien is het niet gemakkelijk om een hartinfarct vast te stellen tijdens een bypassoperatie. Het hart loopt dan namelijk altijd een beetje schade op en er zullen altijd afbraakstoffen worden uitgescheiden. Dat komt doordat de hartchirurg in de bloedvaten op het hart snijdt en het hart ook wordt stilgelegd. De hart-longmachine neemt de werking van het hart en de longen dan tijdelijk over. 

Afbraakstoffen opsporen 
Als artsen snel kunnen vaststellen of er een kransslagader afgesloten is geraakt tijdens een bypassoperatie, kunnen ze de afsluiting snel verhelpen. Dit voorkomt hartschade en mogelijk zelfs dat het hart daardoor later slechter gaat pompen (hartfalen). Het is alleen niet duidelijk hoe dat het beste kan. Daarom gaat Samuel Heuts onderzoeken met welke afbraakstoffen in het bloed je het beste een hartinfarct rondom een operatie opspoort, en welke afkapwaarden in deze bijzondere situatie gelden. Hij gaat ook bekijken of mannen en vrouwen bij een hartinfarct evenveel van deze eiwitten in het bloed hebben of juist niet. 
 
Sneller oplossingen voor patiënten 
Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Met de persoonsgebonden Dekkerbeurzen probeert de Hartstichting daarom toptalent aan het hart- en vaatziektenonderzoek te verbinden. Een Dekkerbeurs helpt onderzoekers hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen. De selectieprocedure voor deze beurzen is streng: er wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. Wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben de aanvragen beoordeeld. “Voor de Hartstichting is een toponderzoeker een onderzoeker die naast topwetenschap ook nadenkt over het verder brengen van onderzoeksresultaten”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “De Dekkerbeurs versnelt onderzoek en leidt tot een verbeterde behandeling en het voorkomen van hart- en vaatziekten.” De Dekkerbeurs is vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. 

Bron: Maastricht UMC+


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Dekkerbeurs voor onderzoek naar opsporen van hartinfarct tijdens bypassoperatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!