Deze vorm van kunstmatige intelligentie is speciaal ontwikkeld voor patiënten met een zogeheten Barrett-slokdarm

Een nieuw AI-systeem kan endoscopisten helpen bij het vroegtijdig herkennen van slokdarmkanker, blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en de TU Eindhoven. “Hoe eerder je slokdarmkanker herkent, des te beter de uitkomst voor de patiënt”, aldus Jacques Bergman, hoogleraar Endoscopie van Amsterdam UMC. “We zijn dan ook erg blij met deze hulp van kunstmatige intelligentie.”

De resultaten zijn donderdag 23 november gepubliceerd in The Lancet Digital Health. Voor deze studie is de endoscoop waarmee de endoscopist in de slokdarm van de patiënt kijkt, verbonden met het AI-systeem dat de beelden beoordeelt tijdens de behandeling. Deze vorm van kunstmatige intelligentie is speciaal ontwikkeld voor patiënten met een zogeheten Barrett-slokdarm. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op slokdarmkanker. Vanwege subtiele veranderingen is bij hen slokdarmkanker zeer moeilijk te herkennen en artsen missen het regelmatig. De patiënten krijgen daarom eens in de paar jaar een endoscopisch onderzoek. Met de AI-hulp voor betere herkenning komt er meer zekerheid voor deze patiënten.

Direct te zien op het scherm
Uniek aan dit systeem is dat het - tijdens het endoscopisch onderzoek - slokdarmkanker op het endoscopiescherm kan herkennen. Meer dan 100 endoscopisten uit verschillende landen hebben het systeem getest met videobeelden op een computer. Wanneer de endoscopisten assistentie krijgen van het AI-systeem, herkennen ze aanzienlijk vaker een vroege vorm van slokdarmkanker: in 79% van de gevallen, tegen 67% van de gevallen zonder hulp.

Internationale experts
Ook werd de nauwkeurigheid van het systeem vergeleken met die van internationale experts: endoscopisten die gespecialiseerd zijn in deze vorm van kanker. Het bleek dat het systeem ongeveer net zo vaak slokdarmkanker herkende als deze experts. Door de resultaten van de studie hopen de onderzoekers dat de hulp van AI zo snel mogelijk kan worden ingezet bij endoscopisch onderzoek onder patiënten met een Barrett-slokdarm.

Dit project is verricht door een internationaal consortium van vijftien ziekenhuizen, onder leiding van Amsterdam UMC en de TU Eindhoven.

Bron: Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: AI-systeem helpt vroeg stadium slokdarmkanker herkennen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 26 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!