Mycofenolaatmofetil (MMF) bleek veel effectiever dan azathioprine

De standaardbehandeling voor de leverziekte auto-immuunhepatitis is onvoldoende effectief en heeft veel bijwerkingen. Onderzoekers van het Radboudumc tonen aan dat een medicijn dat normaal als tweede keus geldt veel effectiever en veiliger is. Op basis van deze studie wordt de behandelrichtlijn aangepast. 

Patiënten met auto-immuunhepatitis hebben een ontstoken lever. Daardoor moeten ze levenslang medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken. De standaardbehandeling voor deze zeldzame aandoening bestaat uit twee middelen, corticosteroïden en azathioprine. Het probleem is dat deze combinatie lang niet altijd effectief is, waardoor de ziekte verergert. Daarnaast stopt een aanzienlijk deel van de patiënten met azathioprine vanwege bijwerkingen. Daarom gingen onderzoekers van het Radboudumc op zoek naar een alternatief voor azathioprine.

Effectiever en veiliger
Ze kwamen uit bij mycofenolaatmofetil, kortweg MMF. Patiënten met auto-immuunhepatitis krijgen dit normaal gesproken alleen als de behandeling met azathioprine niet werkt of teveel bijwerkingen geeft. Samen met collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum onderzochten de Nijmeegse wetenschappers hoe effectief MMF is als eerste behandeling. Dat deden ze bij zeventig patiënten waarbij net de diagnose auto-immuunhepatitis was gesteld. De helft van hen kreeg MMF en corticosteroïden, de andere helft azathioprine en corticosteroïden.

MMF bleek veel effectiever dan azathioprine. ‘Dat bleek uit de leverwaarden in het bloed na zes maanden behandeling’, vertelt onderzoeker Romée Snijders. ‘Die waren bij meer dan de helft van de patiënten die MMF kregen weer normaal. Bij de azathioprine groep was dit bij minder dan een derde het geval. Verder moest één op de vier patiënten stoppen met azathioprine door ernstige bijwerkingen, zoals misselijkheid en braken. Bij de met MMF behandelde groep stopte maar één op de twintig patiënten.’

Nieuwe richtlijn
Goed nieuws voor patiënten met auto-immuunhepatitis dus. ‘Absoluut’, zegt onderzoeksleider Joost Drenth. ‘Ik hoopte natuurlijk op een positief resultaat, maar dat het verschil tussen de middelen zo groot zou zijn had ik niet verwacht.’ Samen met internationale collega’s gaat Drenth nu de behandelrichtlijn voor auto-immuunhepatitis aanpassen. Patiënten kunnen daardoor met MMF in plaats van azathioprine starten.

Toch kan niet iedereen met MMF behandeld worden. Snijders: ‘Het middel kan schade veroorzaken aan het ongeboren kind. Daarom mogen vrouwen met een kinderwens het niet gebruiken. Maar dit is een vrij kleine groep, omdat auto-immuunhepatitis zich meestal op een latere leeftijd openbaart.’

Over de publicatie
Dit onderzoek is gepubliceerd in the Journal of Hepatology:An open-label randomised-controlled trial of azathioprine vs. mycophenolate mofetil for the induction of remission in treatment-naive autoimmune hepatitis.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Standaardbehandeling ingehaald door tweede keus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 06 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!