Patiënten met een zeldzame aangeboren vaatafwijking worden geboren met abnormaal ontwikkelde vaten, zoals bloed- of lymfevaten

Bij patiënten met een zeldzame aangeboren vaatafwijking werkt het medicijn sirolimus even goed bij een veel lagere dosis, met veel minder bijwerkingen. Ook blijkt dat kinderen vaker en eerder reageren op behandeling dan volwassenen. Deze conclusies zijn gebaseerd op een nationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc en geven inzicht in het optimale gebruik van sirolimus.

Patiënten met een zeldzame aangeboren vaatafwijking worden geboren met abnormaal ontwikkelde vaten, zoals bloed- of lymfevaten. Zij ervaren ernstige klachten, waaronder zwelling, pijn, vloeistoflekkage en trombose. De behandeling bestaat uit steunkousen, pijnstillers, een radiologische behandeling of een operatie. Als dat niet afdoende werkt, of de vaatafwijking is te uitgebreid, dan is het medicijn sirolimus een optie. Uit een Amerikaanse studie bleek eerder dat een behandeling met hoge dosering sirolimus de pijn en andere symptomen zeer effectief vermindert. Maar het geeft ook ernstige bijwerkingen.

Dagboek
Arts-onderzoeker Veroniek Harbers onderzocht samen met hoofdonderzoeker Maroeska te Loo binnen de HECOVAN-werkgroep of een lage dosering sirolimus ook voldoende werkt en minder bijwerkingen geeft. Aan de studie deden 74 patiënten mee. Zij kampten met een zeer complexe vaatafwijking en hadden geen andere behandelopties meer. Ze kregen zes maanden lang een lage dosis sirolimus. De onderzoekers hielden de effecten van het middel bij met een pijndagboek, vragenlijsten en MRI-scans, waarop de veranderingen en grootte van de vaatafwijkingen zichtbaar zijn.

Uit de studie blijkt dat behandeling met een lage dosering sirolimus verbetering gaf op de pijnklachten, kwaliteit van leven en afname in de grootte van de vaatafwijking bij een groot deel van de patiënten. Hierbij reageerden kinderen beter op de behandeling (90.6%) dan volwassenen (65.7%). Kinderen hadden bovendien ook minder (ernstige) bijwerkingen. De effecten zijn vergelijkbaar met een hoge dosering, maar dan met veel minder bijwerkingen.

Mozaïek
Sirolimus werkt doordat het bepaalde afwijkingen in het DNA remt. De afgelopen jaren zijn de fouten in het DNA die deze vaatproblemen veroorzaken in kaart gebracht. ‘Het bijzondere is dat het gaat om DNA-afwijkingen die alleen op de plek van de vaatafwijking zitten, in een mozaïek-vorm, en niet in de rest van het lichaam’, zegt Harbers. ‘Het gaat vaak om DNA-veranderingen die de cel activeren via het zogenaamde mTOR-systeem en zo klachten en overgroei veroorzaken. Er komen steeds meer medicijnen die deze afwijkingen remmen en zo de klachten verminderen, waaronder sirolimus.’

Het onderzoek naar een lage dosis sirolimus is uitgevoerd samen met andere ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, Amsterdam UMC en UMC Utrecht. Te Loo: ‘Deze eerste nationale klinische fase IIB-studie levert een belangrijke bijdrage aan kennis over het optimale gebruik van sirolimus bij behandeling van patiënten met vaatafwijkingen. Zo ontstaat door middel van een farmacologisch gerichte behandeling een nieuw tijdperk van behandelingsmogelijkheden voor deze patiënten.’

De resultaten van de klinische studie zijn gepubliceerd in Clinical and Translational Science: Clinical differences in sirolimus treatment with low target levels between children and adults with vascular malformations – A nationwide trial

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Medicijn tegen vaatafwijking werkt even goed op veel lagere dosering
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!