Het team richt zich op palliatieve zorg om het leven van een ongeboren kind met beperkte levensverwachting zo fijn en goed mogelijk te maken

Vanuit het LUMC is op 6 maart het eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland officieel gestart. Het team richt zich op palliatieve zorg om het leven van een ongeboren kind met beperkte levensverwachting zo fijn en goed mogelijk te maken. Voor het kind zelf en voor de ouders.

Het Perinataal Palliatief Team bestaat uit gynaecologen, neonatologen, deelspecialisten, verpleegkundigen en maatschappelijk werk. Het team werkt samen met kinderthuiszorg, het kindercomfortteam, eerstelijnsverloskundigen en huisartsen.

De professionals gaan met de ouders in gesprek over hoe ze de tijd dat hun kindje misschien nog leeft willen inrichten. Hoe zorgen we ervoor dat je kindje comfortabel blijft; geen pijn heeft of benauwd is? Waar wil je dat je kind komt te overlijden, thuis of in het ziekenhuis, wat is hierin mogelijk? Heel veel vragen en onzekerheden.

Bespreekbaar onderwerp
Hoogleraar en gynaecoloog Monique Haak: "Wij zijn de eerste in Nederland die de zorg voor het ongeboren kind met een heel beperkte levensverwachting georganiseerd heeft in een palliatief team. We werken nauw samen met de gehele zorgketen rond kinderpalliatieve zorg. Tijdens de gesprekken met de ouders merk je dat gaandeweg de dood een bespreekbaar onderwerp wordt en er opeens mogelijkheden ontstaan, zoals het kind na geboorte mee naar huis te nemen. Is dat gewenst, dan worden ook de kinderpalliatieve teams, zoals de thuiszorg, de huisarts of een kinderhospice al voor de geboorte betrokken.

Naarmate we meer ervaring opdoen met deze werkwijze, is perinataal palliatieve zorg voor ouders van ongeboren kinderen met een beperkte levensverwachting soms een alternatief voor zwangerschapsbeëindiging."

Heel veel verdriet, maar ook ruimte en rust
Bij perinataal palliatieve zorg gaat het team samen met ouders op zoek naar hun wensen en bespreken ze alle mogelijke scenario's. Marieke Veenhof, gynaecoloog en medisch manager Perinatologie, vertelt dat tijdens dit intensieve proces, naast heel veel verdriet, ook ruimte en rust ontstaat. "De benodigde medische zorg, ondersteuning en begeleiding worden per scenario vastgelegd en zo ingericht dat ze op elk moment ingezet kunnen worden. Ouders hebben de tijd om over bepaalde keuzes na te denken, waardoor het vertrouwen groeit. Zij zijn beter voorbereid en weten wat ze mogelijk kunnen verwachten. Daardoor worden soms ook onnodige medische ingrepen voorkomen. Met ons hele team staan we om de ouders heen vanuit hun wensen en behoeften."

Kennis en ervaring delen
Veenhof: "We leren iedere dag en willen graag onze kennis en ervaring delen met collega’s. Andere centra en (perifere) ziekenhuizen weten ons al te vinden.  We hebben inmiddels 2 ziekenhuizen op afstand ondersteund, zodat zij lokaal en dicht bij de ouders de zwangerschap kunnen begeleiden vanuit een perinataal palliatief perspectief."

"Op deze manier maken we echt impact en daar krijg ik een heel warm gevoel van", aldus Haak.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland vanuit het LUMC van start
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!