Om de plannen uit te werken ontvangt het samenwerkingsverband een subsidie van 9,5 miljoen euro van ZonMw

Vier universitaire medische centra, waaronder het LUMC, slaan de handen ineen om de pandemische paraatheid in Nederland te vergroten. Dat doen ze door een netwerk en infrastructuur op te zetten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen infectieziekten. Om de plannen uit te werken ontvangt het samenwerkingsverband* een subsidie van 9,5 miljoen euro van ZonMw.

Een nieuwe pandemie op de loer
Infectieziekten zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn niet altijd onschuldig. Dat is de harde les die we wereldwijd geleerd hebben tijdens de COVID-19 pandemie. Een nieuwe pandemie is volgens experts reëel. Pandemische paraatheid betekent dat we voorbereid zijn op een mogelijke nieuwe wereldwijde uitbraak. Door paraat te zijn, beperken we de gevolgen voor de volksgezondheid, de maatschappij en de economie.

De kracht van samenwerken
Tijdens een pandemie is het belangrijk dat patiënten snel een effectieve behandeling kunnen krijgen. Zo blijft de persoonlijke schade maar ook de impact op de samenleving klein. Experts van vier universitaire medische centra, het CHDR en FAST bundelen hiervoor hun krachten. De visie van het samenwerkingsverband is om een nationaal netwerk van experts en (onderzoeks) infrastructuur op te zetten, genaamd InFECT-NL. Het doel van InFECT-NL is tweeledig. Enerzijds het versnellen van het identificeren en produceren van nieuwe geneesmiddelen en vaccins tegen infectieziekten, anderzijds het oprichten van een platform om kennis en ervaring met alle sectoren te delen.

Eerste stap
Het InFECT-NL voorstel heeft een kick-start subsidie van 9,5 miljoen ontvangen. Een onafhankelijke partij zal eerst onderzoek doen naar de technische aspecten van het voorstel, de beoogde tijdslijnen en de verwachtte kosten. Bij een positief advies wordt vervolgens InFECT-NL opgericht, gevolgd door de inrichting van het platform door FAST en het bouwen van de benodigde (onderzoeks) infrastructuur.

Impact
LUMC-professor Meta Roestenberg is coördinator van het samenwerkingsverband. Naast het belang van het testen van nieuwe geneesmiddelen onderstreept zij de kracht van de kennis binnen het Nederlands academisch netwerk. “ Het samenbrengen van onze kennis en expertise zal ons in staat stellen om een grote impact te maken, niet alleen in de voorbereidingen op een pandemie maar ook op de wereldwijde gezondheid”.

*Het samenwerkingsverband bestaat uit het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Radboudumc, Amsterdam UMC, UMC Utrecht, het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Centre for Future Affordable Sustainable Therapy Development (FAST).

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Umc's slaan handen ineen om pandemische paraatheid te vergroten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!