Met de huidige nieuwe technieken kunnen meer patiënten met 'hoog risico' longtumoren worden behandeld, mits er voldoende rekening gehouden wordt met het gezonde weefsel.

Zogenoemde stereotactische  bestraling (SABR), waarbij zoveel mogelijk straling op een tumor op een zeer precieze manier wordt gegeven, blijkt voor een grotere groep patiënten  met longkanker zonder teveel risico's toepasbaar. Voorheen werden sommige patiënten uitgesloten van deze vorm van bestraling, omdat het te veel schade op zou kunnen leveren aan het omliggend gezond weefsel. Omdat longkanker steeds vaker voorkomt onder ouderen en omdat veel tumoren niet geopereerd kunnen worden, is onderzoek gedaan naar een mogelijk breder gebruik van SABR.

Met de huidige nieuwe technieken kunnen meer patiënten met 'hoog risico' longtumoren worden behandeld, mits er voldoende rekening gehouden wordt met het gezonde weefsel. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om patiënten met een centrale longtumor, grote tumoren of met meer dan 1 tumor tegelijk. Dit blijkt uit het onderzoek van Hilâl Tekatli, waarop ze op 5 juni 2018 promoveert bij VUmc. Recente richtlijnen zijn aangepast naar aanleiding van onder andere deze informatie. Nader onderzoek is nodig naar het bepalen van de tolerantiedosis van het gezonde weefsel en naar het bestralen van patiënten met meer dan 3 tumoren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stereotactische radiotherapie geschikt voor meer patiënten met longkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!