Door het failliet gaan van de fabrikant Legacy Pharmaceuticals Switzerland GmbH wordt Ancotil niet meer gemaakt

Er dreigt een tekort aan het geneesmiddel Ancotil (flucytosine). Door het failliet gaan van de fabrikant Legacy Pharmaceuticals Switzerland GmbH wordt Ancotil niet meer gemaakt. Naar verwachting is het  geneesmiddel in de loop van 2021 wereldwijd niet meer leverbaar. Dit heeft de registratiehouder gemeld aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Ancotil (voor infusie 10 mg/ml, RVG 08533) wordt gebruikt bij de bestrijding van ernstige schimmelinfecties. Het is een kritisch geneesmiddel voor de zeer zeldzame aandoening cryptococcenmeningitis (hersenvliesontsteking), die zonder behandeling levensbedreigend is.

Oplossingen
Het CBG en de IGJ zoeken samen met het veld naar oplossingen voor dit dreigende tekort. De koepel van ziekenhuisapothekers (NVZA) onderzoekt of flucytosine i.v. bereid kan worden door een van de Nederlandse bereidingsapotheken.
Artsen kunnen overwegen om de orale vorm van flucytosine (Ancobon, capsules) in te zetten.  Ancobon kan uitsluitend via levering op artsenverklaring uit de VS of Canada geïmporteerd worden. Een aanvraag voor levering op artsenverklaring kan worden gedaan via de website van IGJ. Flucytosine in orale vorm is niet voor alle patiënten geschikt vanwege de bijwerkingen en de toedieningsvorm.

Voor een advies over de behandeling van invasieve schimmelinfecties kunnen artsen en apothekers de richtlijn van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) raadplegen of contact opnemen met de SWAB.  
 
Het CBG en de IGJ hebben de SWAB, NVZA, openbaar apothekers (KNMP), huisartsen (NHG) en andere relevante beroepsgroepen geïnformeerd over het langdurige tekort.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Dreigend tekort Ancotil, oplossing voor infusie 10 mg/ml
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 01 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!