De meerderheid gaat niet naar de dokter, uit schaamte, of gebrek aan vertrouwen dat er iets gaat veranderen

Maar liefst een op de drie vrouwen heeft wel eens pijn bij het vrijen. Een op de tien vrouwen heeft zelfs een genitale pijnstoornis. De meerderheid gaat niet naar de dokter, uit schaamte, of gebrek aan vertrouwen dat er iets gaat veranderen. En dat terwijl er wel degelijk iets aan te doen is. Dat is de stellige overtuiging van Reinhilde Melles, klinisch psychologe/ seksuologe van het Maastricht UMC+, die op 20 september promoveerde op onderzoek naar deze problematiek.

Melles onderzocht welke factoren van invloed zijn op pijn bij vaginale penetratie. Zij stelde vast dat vrouwen die niet in staat zijn tot gemeenschap, vaker negatieve associaties met seks hebben. Door exposuretherapie (confrontatie aangaan met waar je bang voor bent) konden deze negatieve associaties in positieve zin worden veranderd. Na behandeling bleken de meeste koppels (90 procent) in staat tot geslachtsgemeenschap. Tevens testte Melles voor haar promotieonderzoek de invloed van seksuele opwinding op de ervaring van vaginale druk met een vaginaal drukinstrumentje. Met behulp van dit instrument werd voor het eerst aangetoond dat (expliciete) seksuele stimulatie belangrijk is voor een plezierige vaginale druk bij penetratie. Bovendien bleek dat vaginale druk als opwindend wordt ervaren door vrouwen zonder seksuele klachten.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/pijn-bij-het-vrijen-kan-verholpen-worden
Originele titel: Pijn bij het vrijen kan verholpen worden
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2019-09-22


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com