De capaciteit van het Familiehuis is ruim verdubbeld: van 13 gastenkamers op de oude locatie naar 30 gastenkamers

Rachel Maréchal, directeur van het Familiehuis Daniel den Hoed, ontvangt op 5 mei 2021 samen met haar team de eerste logeergasten op de nieuwe locatie tegenover het Erasmus MC. Een bijzondere mijlpaal na jaren geduld, hard werken en onmisbare steun van velen.

Met de verhuizing van de patiëntenzorg van de voormalige Daniel den Hoek Kliniek naar het Kanker Instituut in het Erasmus MC kwam het oude Familiehuis ‘op Zuid’ te ver van het bed te liggen. Hierdoor moest het Familiehuis, dat nu exact 30 jaar bestaat, mee verhuizen naar het centrum van Rotterdam. Rachel: ‘Het Familiehuis Daniel den Hoed is een zelfstandige stichting, die zonder subsidie aangewezen is op de steun van derden. Het oude Familiehuis naast ‘de Daniel’ was eigendom van de stichting, en ook voor het nieuwe logeerhuis ging onze voorkeur uit naar een eigen pand. De zoektocht naar een passende locatie dichtbij het Erasmus MC liep mooi samen met de ontwikkeling van Little C aan de Coolhaven.’

Uitdagingen
Het nieuwe en veel grotere Familiehuis was een ambitieus project dat uiteraard niet alleen vanuit het eigen vermogen van de stichting kon worden gefinancierd. ‘Dankzij veel steun en warme betrokkenheid van Stichting Roparun, het Erasmus MC, vele sponsorrelaties, donateurs en vrijwilligers kunnen we nu dit prachtige pand betrekken. De afgelopen drie jaar, sinds de verhuizing van de kliniek in mei 2018, waarin het oude Familiehuis op de Groene Hilledijk gewoon operationeel bleef, brachten extra uitdagingen zoals de afstand tot het ziekenhuis. Hiervoor hadden we voor onze gasten gratis vervoer via een pendelbusje met vrijwillige chauffeurs geregeld. Het hele verhuisproject vergde überhaupt organisatorisch heel veel van onze kleine zelfstandige stichting, maar we zijn ontzettend trots en dankbaar dat we onze gasten nu zo’n warme, comfortabele logeerplek dichtbij het ziekenhuis kunnen bieden. Al blijf je er natuurlijk het liefst ver vandaan’, aldus Rachel.

In het nieuwbouwproject Little C, recht tegenover het Erasmus MC, zijn 15 gebouwen met woningen en kantoren ontwikkeld. Het Familiehuis Daniel den Hoed is gevestigd op de bovenste zes etages van het middelste woon-werkgebouw The Scott. Door de toekomstige loopbrug over de ’s Gravendijkwal is het Familiehuis vanuit het Erasmus MC straks snel en eenvoudig bereikbaar.

Voorzieningen
De capaciteit van het Familiehuis is ruim verdubbeld: van 13 gastenkamers op de oude locatie naar 30 gastenkamers en diverse gemeenschappelijke ruimtes in het nieuwe huis. Ondanks deze schaalvergroting stond voorop dat de zo gewaardeerde huiselijke sfeer voor de gasten behouden bleef. Op de zesde verdieping, de ingang van het nieuwe Familiehuis, bevinden zich een ruim dakterras en de gezellige lobby. Deze zijn ook toegankelijk voor patiënten en familieleden die er niet logeren, maar die de wachttijd tussen onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis moeten overbruggen. Op de zevende etage kunnen gasten hun eigen maaltijden bereiden en nuttigen in een grote gemeenschappelijke keuken met aangrenzende eetkamer. Tevens zijn er geriefelijke woonkamers met verschillende functies als een TV-hoek, bibliotheek en stilteruimte. De gastenkamers op de achtste tot en met elfde etage zijn voorzien van twee eenpersoonsbedden, een zitje en een badkamer. Alle vertrekken van het huis zijn ruim, licht en strak en door het kleur- en materiaalgebruik vooral ook warm en huiselijk. ‘De intentie blijft dat het Familiehuis een comfortabel tijdelijk thuis is waar je als familielid of poliklinisch patiënt in een emotioneel zware tijd tot jezelf kunt komen’, verduidelijkt Rachel.

Vrijwilligers
Het Familiehuis wordt gerund door een klein betaald management en een grote groep vrijwilligers. Rachel: ‘Een groter huis betekent natuurlijk ook dat je veel meer vrijwilligers nodig hebt. Met oproepen op sociale media, in lokale kranten en met radio- en tv-spotjes van onze ambassadeur Sander de Kramer is het recent gelukt om zo’n 50 extra vrijwilligers te werven. We hebben nu een team van circa 100 vrijwilligers beschikbaar om onze gasten 365 dagen per jaar tot steun te zijn. Het is een mooie gemêleerde groep van enthousiaste vrijwilligers, met ieder zijn eigen redenen om zich in te zetten voor het Familiehuis. De grote gemene deler is dat men op zoek is naar zingeving.’

Voor iedereen die het nodig heeft
De logeerfunctie is primair bedoeld voor oncologische patiënten, en hun naasten, die behandeld worden in het Erasmus MC Kanker Instituut. Op de afdeling wordt men geïnformeerd over het bestaan en de mogelijkheden van het logeerhuis. Via de website van het Familiehuis of telefonisch kan rechtstreeks een kameraanvraag ingediend worden. Gasten verblijven er variërend van 1 nacht tot soms enkele maanden, waarvoor ze een eigen bijdrage van slechts 25 euro per kamer per nacht betalen. Rachel: ‘De werkelijke kosten zijn natuurlijk vele malen hoger en het verschil moet worden bekostigd met behulp van gulle donateurs. We vinden het belangrijk dat een verblijf voor iedereen die het nodig heeft, mogelijk is en daar blijven we ons hard voor maken.’

Opening en samenwerking
Vanzelfsprekend is corona ook van invloed geweest op de werkzaamheden en de gehele planning in aanloop naar de ingebruikname. Met een vertraging van enkele maanden kunnen nu toch de eerste gasten hun intrek nemen in het nieuwe en grotere Familiehuis. De feestelijke officiële opening volgt na de zomer, wanneer er hopelijk weer meer mogelijkheden zijn om een evenement met genodigden te organiseren.

Rachel: ‘ De komende periode starten we eerst rustig op in deze nieuwe omgeving. We begrijpen dat veel mensen nieuwsgierig zijn en binnenkort hopen we dan ook rondleidingen aan  medewerkers van het Erasmus MC Kanker Instituut te kunnen geven. En in samenwerking met PATIO kijken we of we in de toekomst activiteiten voor oncologiepatiënten en naasten kunnen gaan organiseren. We zijn blij dat we eindelijk weer op loopafstand van het ziekenhuis zitten. Dat maakt echt alles makkelijker, zowel voor patiënt en familie, als voor ons.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nieuw Familiehuis Daniel den Hoed opent deuren tegenover Erasmus MC
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 28 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!