Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb

De bekende bijwerkingen, die ook verwacht worden bij vaccinaties, worden het vaakst ervaren bij het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria). Bij het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) worden deze het minst vaak ervaren. Het Moderna en Janssen vaccin zitten daar tussenin. Vrouwen en jongeren rapporteerden relatief meer van deze bijwerkingen. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb. Het gaat hier om de eerste – en bij Janssen dus enige - vaccinatie.

Vragenlijstonderzoek coronavaccins
Lareb volgt met een vragenlijstonderzoek gevaccineerden gedurende 6 maanden om het optreden van bijwerkingen in kaart te brengen. Deze resultaten gaan over de eerste vaccinatie van 10.860 deelnemers met het Pfizer/BioNTech vaccin, 8.781 met het AstraZeneca vaccin, 2.994 met het Moderna vaccin en 2.102 deelnemers met het Janssen vaccin. De leeftijdsverdeling van de deelnemers en het aantal mannen en vrouwen verschilde per vaccin. Er waren meer vrouwen onder de deelnemers die het AstraZeneca, Moderna en Janssen vaccin kregen, respectievelijk 85%, 73% en 63%. Bij het Pfizer/BioNTech waren er juist meer mannelijke deelnemers. Slechts 37% was vrouw. Ook waren dit meer oudere deelnemers.

Ervaren bijwerkingen per coronavaccin
Hoofdpijn, vermoeidheid, algemeen niet lekker voelen werden vaak (meer dan 60%) ervaren bij het AstraZeneca vaccin. Ook bij het Janssen vaccin kwamen die vaak voor (meer dan 45%). Ook koorts (>38) werd het vaakst bij AstraZeneca ervaren, namelijk door 35% van de deelnemers.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bekende bijwerkingen vaker bij de eerste AstraZeneca vaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 juni 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!