Het percentage na de tweede dosis is vergelijkbaar met de achtergrondpercentages die zijn waargenomen bij niet-gevaccineerde populaties
De incidentie van de zeer zeldzame stollingsstoornis, trombose met trombocytopeniesyndroom (TTS), na een tweede dosis Vaxzevria is vergelijkbaar met de ratio in een niet-gevaccineerde populatie. Donderdag 29 juli maakte AstraZeneca ook meer nieuws bekend over een voorpublicatie van onderzoek over Vaxzevria en mRNA-vaccins en bloedstollingsstoornissen.
Uit de gegevens die in The Lancet zijn gepubliceerd, blijkt dat het geschatte aantal gevallen van TTS na een tweede dosis Vaxzevria 2,3 per miljoen gevaccineerden bedraagt, wat vergelijkbaar is met het achtergrondpercentage dat bij een niet-gevaccineerde populatie wordt waargenomen. Na de eerste dosis was dit 8,1 per miljoen gevaccineerden. Het percentage na de tweede dosis is vergelijkbaar met de achtergrondpercentages die zijn waargenomen bij niet-gevaccineerde populaties.
Sir Mene Pangalos, Executive Vice President, BioPharmaceuticals R&D, zegt: "Vaxzevria is effectief tegen alle ernstige symptomen van COVID-19 en speelt een cruciale rol in de bestrijding van de pandemie. Tenzij TTS werd vastgesteld na de eerste dosis, ondersteunen deze resultaten de toediening van het tweedoseschema van Vaxzevria, conform de indicatie, om bescherming te bieden tegen COVID-19, inclusief toenemende zorgwekkende varianten."
De analyse werd uitgevoerd met behulp van AstraZeneca’s veiligheidsdatabase met real-world data, waarin alle spontaan gemelde bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins wereldwijd zijn opgenomen. Wereldwijd werden gevallen van TTS, die zich voordeden binnen 14 dagen na toediening van de eerste of tweede dosis van Vaxzevria, opgenomen tot en met de peildatum van 30 april.
De resultaten komen overeen met recente gegevens in het Yellow Card Report van de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), het Britse systeem voor het verzamelen en controleren van informatie over veiligheidsproblemen, waaruit ook blijkt dat het aantal gevallen van TTS na een tweede dosis laag is.
Er zijn geen specifieke risicofactoren of een definitieve oorzaak voor TTS na COVID-19 vaccinatie geïdentificeerd en AstraZeneca blijft lopend onderzoek naar potentiële mechanismen uitvoeren en ondersteunen. Bovendien kunnen deze zeer zeldzame voorvallen worden vermeden wanneer de symptomen op passende wijze worden vastgesteld en behandeld.
Vaxzevria, voorheen AZD1222
Vaxzevria is mede uitgevonden door de Universiteit van Oxford en het spin-out bedrijf Vaccitech. Het maakt gebruik van een replicatiedeficiënte chimpansee-virale vector op basis van een verzwakte versie van een verkoudheidsvirus (adenovirus), dat infecties veroorzaakt bij chimpansees, en het genetische materiaal van het SARS-CoV-2-virusspike-eiwit bevat. Na vaccinatie wordt het oppervlakte-spike-eiwit geproduceerd, waardoor het immuunsysteem wordt voorbereid om het SARS-CoV-2-virus aan te vallen als het later het lichaam infecteert.
Het vaccin heeft een voorwaardelijke vergunning gekregen voor het in de handel brengen of gebruik in noodgevallen in meer dan 80 landen op zes continenten. Meer dan 700 miljoen doses van het COVID-19-vaccin AstraZeneca zijn geleverd aan 170 landen over de hele wereld, waaronder meer dan 100 landen via de COVAX-faciliteit.