Suïcide is bij jongvolwassenen doodsoorzaak nummer 1, hieraan wordt nog te weinig gedaan

Je zo radeloos, waardeloos of hopeloos voelen dat je denkt dat je er beter maar helemaal niet meer kan zijn. Veel jongvolwassenen maken dit in meer of mindere mate mee. Vaak gaat het ook vanzelf weer over. De druk van suïcidale gedachten kan echter ook enorm worden. Het ALIVE consortium, een samenwerking tussen KU Leuven en Amsterdam UMC ontvangt een onderzoeksubsidie van bijna 1 miljoen voor onderzoek naar de behandeling van suïcidale jongvolwassenen.

Suïcide is bij jongvolwassenen doodsoorzaak nummer 1, hieraan wordt nog te weinig gedaan. Naast preventie vraagt suïcidaliteit met ernstig psychisch lijden om een betere en gerichtere behandeling, bijvoorbeeld met bepaalde vormen van psychotherapie. ALIVE is een Nederlands-Belgisch consortium dat zich inspant voor de verbetering van de behandeling van ernstige suïcidaliteit onder jongvolwassenen. Dit consortium is opgezet door Claudi Bockting en Nadia van der Spek van Amsterdam UMC en Guy Bosmans van het KU Leuven. Van ZonMw en KCE kregen zij een prestigieuze BeNefit (Belgium-Netherlands Funding of International Trials) onderzoeksubsidie van bijna 1 miljoen.

Ook ouders
Met dit bedrag gaan de onderzoekers een nieuwe psychotherapeutische behandeling bestuderen in 13 GGZ-behandelcentra verspreid over Nederland en België. Deze nieuwe behandeling, Attachment Based Family Therapy (ABFT), richt zich niet alleen op de jongvolwassene, maar ook op ouders of andere verzorgers. In het onderzoek wordt ABFT vergeleken met de huidige standaardbehandelingen voor suïcidaliteit.

Lees meer het onderzoek naar Attachment Based Family Therapy.

Denk je aan zelfmoord? Bel 0800-0113


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie voor onderzoek behandeling ernstige suïcidaliteit jongvolwassenen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!