Suïcide is bij jongvolwassenen doodsoorzaak nummer 1, hieraan wordt nog te weinig gedaan

Je zo radeloos, waardeloos of hopeloos voelen dat je denkt dat je er beter maar helemaal niet meer kan zijn. Veel jongvolwassenen maken dit in meer of mindere mate mee. Vaak gaat het ook vanzelf weer over. De druk van suïcidale gedachten kan echter ook enorm worden. Het ALIVE consortium, een samenwerking tussen KU Leuven en Amsterdam UMC ontvangt een onderzoeksubsidie van bijna 1 miljoen voor onderzoek naar de behandeling van suïcidale jongvolwassenen.

Suïcide is bij jongvolwassenen doodsoorzaak nummer 1, hieraan wordt nog te weinig gedaan. Naast preventie vraagt suïcidaliteit met ernstig psychisch lijden om een betere en gerichtere behandeling, bijvoorbeeld met bepaalde vormen van psychotherapie. ALIVE is een Nederlands-Belgisch consortium dat zich inspant voor de verbetering van de behandeling van ernstige suïcidaliteit onder jongvolwassenen. Dit consortium is opgezet door Claudi Bockting en Nadia van der Spek van Amsterdam UMC en Guy Bosmans van het KU Leuven. Van ZonMw en KCE kregen zij een prestigieuze BeNefit (Belgium-Netherlands Funding of International Trials) onderzoeksubsidie van bijna 1 miljoen.

Ook ouders
Met dit bedrag gaan de onderzoekers een nieuwe psychotherapeutische behandeling bestuderen in 13 GGZ-behandelcentra verspreid over Nederland en België. Deze nieuwe behandeling, Attachment Based Family Therapy (ABFT), richt zich niet alleen op de jongvolwassene, maar ook op ouders of andere verzorgers. In het onderzoek wordt ABFT vergeleken met de huidige standaardbehandelingen voor suïcidaliteit.

Lees meer het onderzoek naar Attachment Based Family Therapy.

Denk je aan zelfmoord? Bel 0800-0113

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/subsidie-voor-onderzoek-behandeling-ernstige-suicidaliteit-jongvolwassenen.htm
Originele titel: Subsidie voor onderzoek behandeling ernstige suïcidaliteit jongvolwassenen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-11-14


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com