In de podcast Door met dementie gaat Beau in vier afleveringen in gesprek met ervaringsdeskundigen die een dierbare hebben met dementie

Een dertiger die een podcast maakt over dementie? Je verwacht het misschien niet. Toch is dementie een hersenziekte die (helaas) alle generaties treft. De vader van acteur Beau Schneider (34) overleed vorig jaar. Hij leed aan vasculaire dementie. Beau: “Als iemand in je omgeving de diagnose krijgt, zit je vol vragen. Voor dementie is op dit moment geen genezing. Je staat voor je gevoel met lege handen.” Hoe gaan anderen hiermee om? En wat kun je wél doen? Met deze podcast, die Beau maakte met Alzheimer Nederland en Tonny Media, hoopt Beau anderen te helpen.   

“Na de diagnose heb ik veel op gevoel gedaan", zegt Beau. “En dat ging goed, maar met terugwerkende kracht wil ik er toch graag heel veel meer over weten." Uit onderzoek blijkt dat veel mensen na de diagnose lang wachten met hulp vragen. Achteraf hadden ze dat liever eerder gedaan. Beau: “Ik hoop dat deze podcast veel mensen bereikt die, nog in de anonimiteit, antwoorden op hun vragen willen.” 
 
Door met dementie 
In de podcast Door met dementie gaat Beau in vier afleveringen in gesprek met ervaringsdeskundigen die een dierbare hebben met dementie. Hoe gaan zij daar mee om, praktisch én emotioneel? Ook beantwoorden experts en zorgprofessionals
veelvoorkomende vragen. Bekende Nederlanders geven persoonlijke tips over hun ervaringen met dementie. Je luistert ernaar, zonder dat je zelf hoeft te reageren. Je hoort herkenbare momenten en waardevolle tips, serieus en soms met een lach en traan. 

Sociaal netwerk 
In de eerste aflevering praat Beau met zijn gasten over het belang van je sociale netwerk betrekken.Beau: “Het durven toelaten van hulp van buitenaf is een life-safer, zo kun je ook goed voor jezelf blijven zorgen in dit proces" De broers Richard en Jeffrey Krijgsman vertellen openhartig over hun worstelingen toen hun vader de diagnose alzheimer kreeg.
 
Jeffrey: “Ik wil graag 24 uur bij papa zijn, maar heb zelf kleine kinderen." Hoe gaan zij om met diverse dilemma's? 
 
Openhartig 
Zijn gasten zijn openhartig, maar Beau zelf ook. Zo vertelt hij aan psycholoog en onderzoeker Lizzy Boots van het Alzheimer Centrum Limburg: “Als het buiten ging schemeren, ging het in mijn vaders hoofd ook schemeren." En wat blijkt?
Hij is niet de enige die dat ziet gebeuren bij een dierbare met dementie. Beau is verrast: “Ik dacht dat het iets specifieks van hem was, maar er lopen dus heel veel mensen tegenaan. Dat had ik graag eerder geweten."
 
Geen quiz 
Dat dementie iedereen kan treffen vertellen ook de bekende Nederlanders die aan de podcast meewerkten. Zij delen uit eigen ervaring wat je vooral niét moet doen als een dierbare de ziekte van Alzheimer heeft. In aflevering 1 geeft
Hans Klok de waardevolle tip: “Maak iemands leven niet tot één grote quiz door steeds vragen te stellen. Daar wordt iemand alleen maar angstig van. Ga mee in de beleving van iemand met dementie en knuffel ze.” 

De eerste aflevering  
Op 4 april verscheen de eerste van vier afleveringen. De andere afleveringen gaan over professionele hulp zoeken, actief zijn en mindset en veranderende rollen.

Door met dementie is een podcast van Alzheimer Nederland, geproduceerd door Tonny Media en is te beluisteren via: dementie.nl/podcast en Spotify


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 05 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!