Als studenten niet kunnen deelnemen aan de introductieweken beginnen ze hun studie met 1-0 achter

Introductieweken zijn onvoldoende toegankelijk voor studenten met een beperking of chronische ziekte. Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), studentenorganisaties en Ieder(in) roepen organisatoren op om dit te veranderen. Ervaringsdeskundige studenten delen acht tips voor een toegankelijke introductieweek.

Met de oproep geven de initiatiefnemers gehoor aan signalen van studenten met een beperking die bij de start van hun studie niet konden deelnemen aan de introductieweek of tegen problemen aanliepen. Bijvoorbeeld door ontoegankelijke gebouwen, een te intensief programma of sociale drempels zoals onbegrip.

Joyce van der Wegen, programmamanager van het ECIO: “Voor aankomende studenten is de introductieweek een belangrijk moment om nieuwe vrienden te maken en de campus te leren kennen. Als studenten niet kunnen deelnemen aan de introductieweken beginnen ze hun studie met 1-0 achter”.

Acht tips voor toegankelijke introductieweken
Om hier verandering in te brengen deelt ECIO, samen met Ieder(in), ISO, LSVb, JongPit en JOBmbo, tips van ervaringsdeskundige studenten. Ze roepen alle onderwijsinstellingen en organisatoren van introductieweken op om deze acht tips te gebruiken:

  1. Betrek studenten met een ondersteuningsbehoefte bij de organisatie
  2. Kies toegankelijke activiteiten, voorzieningen en locaties
  3. Wees duidelijk over het programma en activiteiten
  4. Zorg voor heldere informatievoorziening
  5. Zet de juiste communicatiekanalen in
  6. Zorg voor goed geïnformeerde begeleiding
  7. Houd rekening met elkaar
  8. Haal feedback op en evalueer het evenement

Demi Janssen, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Wij hopen dat deze tips houvast bieden aan studentenorganisaties en het onderwijs om deze drempels weg te nemen”.

Meer informatie
Bekijk de factsheet De introductieweek: hoe organiseer je die inclusief en toegankelijk? op de website van ECIO. In de factsheet vind je ervaringen van studenten en concrete voorbeelden van toegankelijkheid.

Bron: Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oproep studentenorganisaties: maak introductieweken toegankelijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!